1. Anasayfa
  2. Pratik Bilgiler

Turşu Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir ?

Turşu Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir ?
Turşu yaparken sağlık açısından cam kavanoz kullanmanız bir başka önemli noktadır.
1

Çeşitli sebze ve meyvelerin limon ya da sirke ile hazırlanıp, salamura adı verilen tuzlu suda bekletilmesiyle oluşan yiyeceğe turşu denir. Genelde kışa hazırlık amaçlı yapılan turşu, bugün hemen hemen her bölgede, sofrada yerini buluyor ve severek tüketiliyor. Turşu vücuda birçok fayda sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve bağırsakları düzenliyor. İnsan sağlığı açısından faydalı olan bu besini doğru bir şekilde nasıl hazırlarız ? Bununla ilgili bir kaç ufak husus var. Bu yüzden turşu hazırlamanın püf noktaları neler ? Bir bakalım…

Turşu nasıl hazırlanır
Her türlü lezzetli sebze ve meyvenin turşusunu yapmak mümkün.

Turşu denince akla ilk etapta salatalık turşusu geliyordur muhtemelen ama bugün hemen hemen her sebze ve meyvenin turşusunu yapmak mümkün. Başlamadan önce hangi yiyeceğin turşusunu yapacağınıza karar vermeniz gerekir.

Sert ve Taze Olmalı

Fermantasyon sürecinde zaten yumuşama olacağı için seçtiğiniz sebzenin taze ve sert olmasına dikkat edin. Yumuşak malzeme daha da yumuşayacağından, turşunuzun darmadağın olmasına sebebiyet verebilir.

Turşu Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir
Turşu yaparken sağlık açısından cam kavanoz kullanmanız bir başka önemli noktadır.
Tuzunu İyi Ayarlayın

Sofra tuzu malzemenizi yumuşatabilir bu yüzden kaya tuzu kullanmalısınız. Tuzun dozunu fazla kaçırmanız durumunda turşu da zararlı mikroorganizmalar üreyebilir bu da turşunuzun bozulmasına sebebiyet verebilir. Sirkenin kaliteli olanını kullanmanız, turşunuzun iyi olması açısından da ayrıca önemlidir. Aynı şekilde su seviyesi de turşunuzun üzerini örtecek şekilde olmalı ve içme suyu kullanmalısınız. Eğer çeşme suyu kullanacaksanız kaynatıp soğutarak kullanabilirsiniz.

Doğru Fermantasyon Çok Önemli

Fermantasyon süreci turşuyu sağlıklı bir yiyecek yapması konusunda en önemli aşamadır. Mayalanma da denilen bu aşamada besinler sağlığa yararlı bakteri üretiyor. Bu bakteriler de özellikle bağırsakların düzgün çalışmasını ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Yaptığınız turşunun çeşidine göre fermantasyon süresi değişebilir. Genelde 7 gün ile 30 gün arasında hazır hale gelebiliyor. Bir hafta geçince ara ara kontrol yaparak tüketmeye başlayabilirsiniz.

 

 

 

Mutfağımı Nasıl Dekore Ederim ?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir