Evlerimizde kullandığımız elektrikli aletlerin sayısı arttıkça elektrik faturamız da ciddi artış göstermektedir. Evlerimizde ki her şey elektrik ile olduğundan elektrik faturaları bizi oldukça kızdırıp, bütçemizi de sarsmaktadır. Hal böyle olunca tasarruf yapmaya çalışırız. Ancak bir türlü bu tasarrufu faturaya da yansıtamayız. Elektrik tasarrufu konusunda kafamızdaki birkaç basit uygulama sonuç vermediğinden faturamız bir türlü aşağı çekilememektedir. Bu nedenle elektrik tasarrufu konusunda değişik bilgilere ihtiyaç duyarız.
Evlerimizde en fazla elektrik çeken aletler ütü, buzdolabı elektrikli fırın ve derin dondurucu gibi sürekli kullanılan ev aletleri olmaktadır. Daha bunun gibi sayacağımız birçok ev aleti buraya sığmayacağından en çok elektrik tüketenleri yazalım istedik. Öncelikle elektriğin baş düşmanı ütü gelmektedir. Ütü çok fazla elektrik çekerek faturayı en fazla şişiren ev aletidir. Bu yüzden ilk dikkat etmemiz gereken konudur. Bunun için olur olmaz şekilde ütü yapmamalıyız. Bazı hanımlar öyle gereksiz ütü yapmaktadır ki bu alışkanlıkların değişmesi gerekir. Ütü prizde iken de başka bir iş yapmamak gerekiyor. Ayrıca ütüye başladığınızda bitene kadar ütü masasından ayrılmayın. Bir miktar ütü yapıp sonra devam etmek üzere bırakmanız ise çok fazla elektrik tüketimi demektir. Çünkü tekrar kızması için bir miktar zaman geçeceğinden elektrik faturanız da şişme gösterecektir.
Buzdolabı ise ütü kadar olmasa da çok fazla elektrik çeken aletler arasında ilk sıralarda yer alır. Buzdolabı konusunda yapılan yanlışlardan biri yaz kış aynı derece de tutmak olmaktadır. Aslında kış ayları zaten soğuk geçtiğinden derece düşürmekte fayda var. Yazın da ona göre dereceyi yükseltin. Bu küçük bir ayrıntı gibi görünse de fatura şişmesinin önemli sebeplerinden biridir. Derin dondurucu kullananlar ise eğer buzdolabı dondurucusunda yer var ise diğer derin dondurucunun fişini çekerek tek derin dondurucu ile idare etmelidir. Bu şekilde bir nebze de olsa, elektrikte tasarruf yapmak mümkün.
Elektrik Tasarrufu için Başka Neler Yapılabilir ?
Bunun yanında bir kaç madde daha eklemek gerekirse;
- Çamaşır makinenizi her zaman tam kapasitede çalıştırın.
- Bulaşık makinenizi tam doldurmadan çalıştırmayın.
- Kettle’a ihtiyacınız kadar su koyup, kaynatın.
- Odadan çıkarken ışıkları söndürmeyi unutmayın.
- Elektrikli cihaz satın almada, mümkünse enerji sınıfı yüksek cihazları tercih edin.
- Buzdolabının kapağını sık sık açmakta fazla elektrik harcamasına sebep olur.