1. Anasayfa
  2. Çeşitli Bilgiler

Öğrencilik Nedir ?

Öğrencilik Nedir ?
Öğrenciler
1

Öğrenci olma felsefesini anlamak gerek. Birçok öğrencinin temel problemi ben niçin okula gidiyorum, niçin ders çalışıyorum bunun farkında olmamaktır. Öğrenciler her gün dershaneleri ve sınıfları doldururken niçin orada olduğunun farkına varamamaktadır. Bu soruyu onlara sorduğumuzda alacağımız cevaplar standarttır; “sınav için, annem babam istedi, başarmak için, iyi bir üniversite için” vb. Bu durumda birçok öğrenci gerçekten ne yaptığını, yaptıklarının sonuçlarını ve gidişatı farkedemez. Öğrenciliğin temel felsefesinin daha ilkokul birinci sınıfta öğrencilerimize anlatılması ve onların eğitim hayatları boyunca kullanacakları bir felsefe olarak yerleştirilmesi gerekiyor.

Öğrencilik Nedir ? Öğrenciliğin Yararları ? Öğrencinin Tanımı ?
Öğrencilik Nedir

Öğrencilik Nedir ?

Öğrencilik Nasıl Olur ?

Öğrencilik Felsefesi ?

Öğrenci bir bilgiyi, konuyu ve bilmediği bir şeyi öğrenen kişi demektir. Bu kişi bilgiyi edinmek için öğrenmek zorundadır. O konuyla ilgili çalışmak, araştırma yapmak zorundadır. Sonuçta kişinin öğrencilik süreci bir çeşit “hayatı öğrenme süreci”dir. Çocuklarımız neyi, niçin ve nasıl öğreneceklerinin farkında olmazlarsa öğrencilik başkalarının zorlaması ile gerçekleşen son derece sıkıcı, günlük monoton bir ritüelin ötesine geçmemektedir. Hele hele eğitim süreci içerisinde araya konan sınavlar öğrenciliği daha da çekilmez hale getirmektedir. Ama öğrenciler bu süreçte hayatı öğrendiklerinin farkına varırlarsa okuldan ve öğrenmeden büyük keyif alacaklardır. Kısacası öğrencilik hayatı öğrenme felsefesi olarak çocuklarımıza aşılanmalıdır. Hayatı öğrenen kişi hayatta daha mutlu, kendi ve çevresi ile barışık, başarılı ve istediklerini elde etme yolunda daha azimli olacaktır.

Öğrenci olma felsefesinin sağlıklı olarak yerleştiği kişilerde sınav stresi de daha az olmaktadır. Öğrencinin öğrenen bir kişi olduğu, hata yapabileceği, kötü sonuç alabileceği gibi sonuçları kabullenen çocuklar daha iyi bir öğrenme süreci yaşarlar. Ancak burada önemli olan öğrenme sürecinde öğrenmeye karşı oluşan yoğun isteğin öğrencilikteki başarıyı artırmasıdır. Öğrenciler bu süreçte stresten daha uzakta kalmakta ve kendilerini başarıya daha çok motive etmektedirler. Başarısız olma korkusu yani sınav stresinin temelindeki olumsuz düşünce bu öğrencilerde daha az olmaktadır.

Kaynak: Doç. Dr. Osman ABALI (Çocuk ve genç psikiyatrisi uzmanı)

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir