1. Anasayfa
  2. Pratik Bilgiler

Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılmalı ?

Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılmalı ?
Buzdolabında Rafları ve çekmeceleri temizleyin
1

Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılmalı ?

Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılmalı: Buzdolabı mutfağın gözdesidir. Bozulabilecek yiyeceklerimizi, yemeye hazır olana kadar burada güvenilir bir şekilde depolamaktayız. Maalesef ki buzdolaplarını en iyi şekilde kullanmıyoruz. Gerektiğinden çok doldurabiliyoruz, atılması gerekenleri atmaya biliyoruz, kırıntılar kristalleşene kadar temizlemeye biliyoruz. Bütün bunlara karşın, hafif bir koku olduğunda dahi hemen şikayet etmeye başlıyoruz. Bu yüzden buzdolabınızı nasıl temizleye bileceğinizi anlatacağımız adımlar:

Buzdolabı Nasıl Temizlenmelidir:

1-Yiyecekleri Çıkarın:

Buzdolabından Yiyecekleri Çıkarın
Buzdolabından Yiyecekleri Çıkarın

Tarihi geçen tüm yiyecekleri çöpe atın. Yenebilecek halde olan yiyeceklerinizi bir süreliğine buz içerisine alarak buzdolabınızı boşaltın ve temizliğe hazırlık yapın. Bunun için boş ve temiz bir lehen kullanabilirsiniz.

2-Rafları ve çekmeceleri çıkarın:

Buzdolabındaki Rafları ve çekmeceleri çıkarın
Buzdolabındaki Rafları ve çekmeceleri çıkarın

Buzdolabının içinde çıkarılabilen ne kadar parça varsa hepsini çıkarıp bir kenara koymalısınız. Plastik yahut metalden olan raflar yahut çekmeceleri de, sıcak suyun altında bulaşık deterjanı yardımıyla yıkayabilirsiniz; fakat seramik yahut cam olan parçaların kırılmasını yahut çatlamasını önlemek için, parçaların oda sıcaklığına gelmelerini beklemeniz gerekecektir.

3-Buzdolabının iç kısmını silin:

Buzdolabının iç kısmını silin. Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılmalı ?

Biraz bulaşık deterjanı ve sıcak suyu karıştırın ve bir kumaş yardımıyla buzdolabının iç kısmını iyice silmeye başlayın. Sildiğiniz kısımlara pis suyun damlamasını önlemek için silme işlemine üst kısımlardan başlayabilirsiniz. İnatçı ve yapışmış lekeler için plastik bir sünger yahut temizleyici kullanabilmeniz mümkün. Diğer bir opsiyon ise şayet ısıtılmış bir bezi bu alana bırakıp, birkaç dakika kadar çözülmesini beklemenizdir, böylelikle leke yumuşayacak ve çıkarması basit olacaktır. Sonrasında pak ve nemli bezlerle birkaç kere silerek durulayın. Girinti ve çıkıntılara ve lekelerin toplanabilecekleri alanlara dikkat etmelisiniz. Son işlem olarak da kapağın iç kısmını silebilirsiniz.

4-Rafları ve çekmeceleri temizleyin:

Buzdolabında Rafları ve çekmeceleri temizleyin
Buzdolabında Rafları ve çekmeceleri temizleyin

Şimdi, raflarınız ve çekmeceleriniz belli bir ısıya kavuştuktan sonra bulaşık deterjanı ve sıcak su yardımıyla yıkayabilir, sonrasında kurutma işlemine başlayabilirsiniz. Dikkatli olmalısınız, bilhassa da cam malzemeleri taşırken. Kırılma ve yaralanmaları önlemek için bulaşık eldivenleri kullanabilmeniz mümkün.

5-İç alanı kurutun:

Buzdolabınızın iç alanını kurutun. Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılmalı ?

Temiz ve kuru bir bez yahut havlu kullanın. Buzdolabının iç kısmının tamamıyla kuruduğundan emin olmak için buraları dikkatlice kontrol edin, özellikle kapağın iç kısmını silmeyi ve kurutmayı unutmayın.

6-Yiyecekleri geri yerleştirin:

Buzdolabına yiyecekleri geri yerleştirin
Buzdolabına yiyecekleri geri yerleştirin

Yiyecek ve malzemeleri buzdolabına yerleştirin. Bu adımdan sonra kirlenen kavanozlarınızı yahut tencerelerinizi özen göstererek temizlemelisiniz. Bu eşyalarınızı temizlerken pak ve kuru bezler kullandığınıza dikkat etmelisiniz.

7-Dondurucuyu Temizleyin:

Buzdolabındaki dondurucuyu temizleyin. Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılmalı ?

Yukarıda bahsedilen adımları dondurucunuz için de tekrarlayın. Dondurucuların diğer bölgelere göre avantajı uzun uzun ovmayı gerektirecek dökülmelerin çoğunlukla burada gerçekleşmiyor oluşudur. Kurutma işleminden sonra oluşacak nemlere ve ıslaklıklara karşı iyice kurulama işlemi yapın. Eğer dondurucunuz daha derin bir temizlik gerektiriyorsa gene yukarıdaki işlemleri tekrarlayabilirsiniz.

8-Dış alanı temizleyin:

Buzdolabınızın Dışını Temizleyin
Buzdolabınızın Dışını Temizleyin

En tepeden başlayarak sıcak su ve bir bulaşık deterjanı yardımıyla buzdolabınızın dış kısmını özen göstererek silmelisiniz. Paslanmaz çelik buzdolabınız için çizilmeye sebebiyet vermeyecek bir sünger yahut bez kullanmalısınız, yalnız dış alanı parlatmak için sirke yahut cam temizleyici kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Kapağın köşelerindeki mühürlü plastikleri ılık su ve bulaşık deterjanı ile silmeyi unutmayın. Burada biriken pislikler mühürün kırılmasına neden olur.

9-Sezonsal : Damlalık temizliği:

Bazı buzdolaplarında yoğunlaşan havayı toplayan bir damlalık alanı yer alır ve bu bölüm çıkarıtılabilmektedir. Bu halde damlalık kısmını bularak çıkarmalısınız. Damlalıkların üst kısımlara yerleştirilebilme olasılıkları yüksektir. Çıkardığınız damlalığı yerine takmadan evvela ılık su ve bulaşık deterjanı yardımıyla temizlemelisiniz. Eğer gerek görülürse çamaşır suyu dahi kullanabilmeniz mümkün. Çamaşır suyunu güvenilir bulmuyorsanız buzdolabının kullanma talimatına göz atmayı unutmayın. Sonrasında damlalık kısmını kurutun ve yerine geri takın.

10-Sezonsal: Buzdolabı Bobinlerini Temizleyin:

Buzdolabının fişini çekin ve titiz ve yavaş bir şekilde buzdolanı ileri alın. Eğer buzdolabı bobinleri alt kısımdaysa, elektrikli süpürgenizin fırça başlığını kullanarak bu alanı temizleyebilirsiniz. Bazı  modellerde bobinler üst kısımda ve alt kısımda, yahut buzdolabının herhangi bir yerine gömülmüş olur. Vantilatörler ise genellikle bobinlerin üstüne vidalanmış olabilirler. Bu modelleri temizlemek için kullanım talimatlarını takip etmeniz çok daha iyi olacaktır. İşlem bittikten sonra buzdolabınızı tekrar çalışır pozisyona getirdiğinizden emin olun ve fişini takın.

Buzdolabı Temizleme İpuçları:

Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılmalı ?

1-Lekeler meydana geldiği anda silmek, eski yiyecekleri haftalık olarak temizlemek gibi küçük adımlar yardımıyla buzdolabınızı hem pak tutabilir, aynı zamanda uzun yıllar kullanmanıza olanak tanırsınız.

2-Buzdolabındaki yahut dondurucudaki kokuları önlemek için bir paket karbonat kullanabilmeniz mümkün, bu işlem özellikle soğan halkası kokusunun, buzdolabındaki soğuk suya sinmesini istemediğinizde işe yarayacaktır.

İhtiyacınız Olacaklar:

-Buz ve soğutucu
-Bir sürü pak kumaş-bez
-Bulaşık Sabunu
-Sıcak su
-Plastik, çizmeyen bir temizleyici yahut sünger
-Sirke veyahut cam temizleyici (paslanmaz çelik modeller için)
-Bulaşık eldiveni
-Çamaşır suyu
Elektrikli süpürge (fırça eklentisiyle)

Buzdolabı temizliği nasıl yapılmalı ? Buzdolabı temizlemenin püf noktaları nelerdir ?

Ankastre Ocak Temizliği Nasıl Olur ?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir