1. Anasayfa
  2. Biyografik Bilgiler

Denis Diderot Kimdir ? Denis Diderot Biyografisi ?

Denis Diderot Kimdir ? Denis Diderot Biyografisi ?
Denis Diderot Kimdir ?
0

Denis Diderot Kimdir ?

Denis Diderot Kimdir: Fransız yazar ve düşünür (1713-1784). En büyük çabası, toplumu eğitmek ve geliştirmek olmuştur. Bu konudaki başarısı, teknik bilgi, politika ve dinsel hicivler içeren, 28 ciltlik Ansiklopedi’nin editörlüğüdür. Bundan başka, bir çok konuda eser yayınlamıştır. Ayrıca Ansiklopedi’sinin 8-18 ciltleri, 1 ve 7’nci cilterindeki bilgiler yüzünden kiliseden aldığı ciddi tepkiler ile yasal olmayan yollarla basılmış, Filozofça Düşünceler isimli önemli yapıtı da mahkeme tarafından yaktırılmış ve imha edilmiştir.

Denis Diderot Kimdir ?
Denis Diderot Kimdir ?

Edebiyat dünyasının en önemşi yazarlarından birisi olma özelliğini koruyan Diderot, romanlarını sadece içerik ve yaşam biçimi olarak değil; felsefik olarakta incelemiştir. Romantizm akımının efendilerinden sayılan yazar, Hristiyanlık dinini reddetmiş ve dini aşırıya vuran kişilerin ciddi saldırılarına uğramıştır.

Romanları, felsefi içerik taşır. Çalışmalarında, romantizm ve insancıllık öne çıkar. Hıristiyanlığı, kilisenin kontrolündeki kazanç kapısı olarak değerlendirmesi, tepkilere neden olmuştur.

Denis Diderot Eserleri:

Hak Etme ve Yeti Üzerine (1745); Felsefi Düşünceler (1746); Kuşkucu Gezintiler (1747); Görenler İçin Körler Hakkında Mektup (1749); Ansiklopedi (1751-1772); Sağır ve Dilsizler Hakkında Mektup (1751); Doğanın Yorumlanması Üzerine Düşünceler (1751); Doğanın Çocuğu (1757); Dindar Kadın (1760); Kitapların Ticareti Hakkında Mektup (1763); Mistifikasyon Tarihi (1768); Madde ve Hareket Hakkında Felsefi İlkeler (1770); Bir Babanın Çocuklarıyla Konuşması (1771); Fizyolojinin Temelleri (1774).

Denis Diderot Sözleri:

Ünlü düşünürün sözlerinden kesitler:

Güler yüzle söylenen bir yalanı bir anda yuttuğumuz halde, acı gerçeği ancak damla damla yutarız.

İnsanı taş yada kırık kalpli yapan bu dünyadan gidiyorum. Beni nereye gömerlerse gömsünler.

İnsan, hayatının dörtte üçünü yapamayacağı şeylerle geçirir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir