Jean-Jacques Rousseau Kimdir ?
Jean-Jacques Rousseau Kimdir: Fransız düşünür (1712-1778). Aydınlanma Dönemi’nin akılcı ilkelerini tümüyle kabul etmez ve dünyanın, bilge ve güçlü bir irade tarafından yönetildiğine inanır. Duyular ve duyarlılık konuları ile ilgilenmiştir. Ayrıca; politika, estetik ve ahlak konusunda, kişisel bir yaklaşım geliştirmiştir. Döneminin basmakalıp filozof tipinin dışındadır. Her zaman, sade ve tekdüze bir hayat sürmüştür.
Ayrıca insanların eşitliği, insan hakları ve demokrasi üzerine yazılarıyla devrinin ve devrinden sonrakilerin felsefelerinde ve dünya tarihinde büyük etkisi olmuştur. Kanunların halk tarafından yapılmasını gerektiğini savunarak “Halk Egemenliği” prensiplerinin ve sözlerinin de babası olmuştur. Aynı zamanda devrin filozoflarından göserilen Jean Jacques Rousseau, edebiyatta da romantizm akımının en önde gelenlerindendir.
Ayrıca; edebiyatın, kültür ve medeniyetin, özel mülkün, teknoloji, tefekkür ve fütürist düşüncenin insanlar arasında farklılaşmalara yol açarak, onları bozduğunu ve manevi duygularını erozyona uğrattığını söylemiştir.
Kendisini şöyle değerlendirir: “Benden bilgece sözler ya da derin değerlendirmeler beklemeyin. Ben büyük bir filozof değilim ve olmaya da niyetim pek yok. Ben cahil biriyim ve hata yapmaya açığım. Yine de kimi zaman, sağduyunun ışığını algılıyorum. Her zaman doğrulara saygı duyuyorum. Eğer hatalıysam, bu bilinçli bir seçim değildir. Bu beni, tüm suçlardan aklamaya yeter.”
Jean-Jacques Rousseau Eserleri:
Bilimler ve Sanatlar Üzerine Söylev (1750); Dillerin Kökeni Üstüne (1754); İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Temeli ve Kökenleri (1754); Emil ya da Eğitim Üzerine (1762); Toplumsal Sözleşme (1762); İtiraflar (1770); Yalnız Gezenin Düşleri (1778).