1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Kulak Ağrısı Nedenleri ve Kulak Bakımı

Kulak Ağrısı Nedenleri ve Kulak Bakımı
0

Kulağımız üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Genelde kulak ağrısı nedenleri dış ve orta kulak kaynaklı olmaktadır. Tabii bunların haricinde başka sebepler de söz konusu. Çünkü kulağın ortak sinire sahip olduğu pek çok yapısı mevcuttur. Bu yapılar geniz bölgesi, gırtlak, yutak bölgesi, bademcikler ve boyun bölgesindeki lenf bezileridir. Bunların yanında kulak etrafında yer alan saçlı derideki enfeksiyonlar,  çene eklemi ve dişlerden de kaynaklı ağrılar da kulak ağrısına sebep olmaktadır.

Genelde çocuklarda iç kulak vakaları daha çok rastlanan bir durumdur. Yetişkinlerde de çoğunlukla dış kulak rahatsızlıkları ortaya çıkıyor. Çocuklarda kulak dışı sebeplere baktığımızda boğaz iltihapları, yetişkinler de ise diş ve çene kaynaklı ağrılar baş göstermektedir.

Kulak Ağrısı Nedenleri ve Kulak Bakımı
Genelde çocuklarda iç kulak vakaları daha çok rastlanan bir durumdur.

Kulak Ağrısının Nedenleri

Kulak ağrısına sebep olan etkenler kulak kaynaklı olabileceği gibi kulak dışı kaynaklı da olabilir. Bu yüzden muayene sırasında yalnızca kulağa değil burun ve boğaza da bakılmaktadır.

Eğer kulak ağrısının nedeni dış kulak veya orta kulak iltihabı kaynaklıysa kişinin ilk başta kendi yapabileceği şey basit ağrı kesiciler kullanmaktır. Özellikle mide sorunu varsa midesine dokunmayan ilaçları seçmesinde yarar var.

İlaç dışında kulak ağrısı için öneriler;

  • Kulak yolunun girişine hafif ılık, teni yakmayacak havlu koyabilirsiniz.
  • Kulağa 2-3 damla zeytinyağı damlatabilirsiniz. Ancak bunu yaparken kulak zararının delinmemiş olması gerekiyor. Ayrıca çok yaparken de çok dikkatli olmak gerek.

Kulak ağrısı diş iltihabı ya da çene sorunları temelli de olabiliyor. Bu yüzden doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik almak ne yazık ki doğru değil. Bunun yerine yine ılık bir havlu koyabilirsiniz. Zira çene bölgesi ile kulak bölgesi birbirine çok yakındır.

Kulak Bakımı

Kulak ağrısını önlemek için en iyi bakım şekli açıkcası kulağı kendi haline bırakmaktır. Çünkü kulağımız kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Halk dilinde kulak kiri olarak bilinen ve temizlenmeye çalışılan salgı aslında kulağı koruyan ‘antibiyotiği’dir. Bu yüzden ilk başta kulağı kurcalamamak lazım. Özellikle pamuk çubuklar ve değişik materyallerle kulak içindeki bu salgıyı uzaklaştırmamak gerek. Ayrıca kulağın kendine ait florası, yani kendini koruyan bazı iyi huylu mikropları vardır. Bu mikroların kurcalanması veya ıslatılması iltihaplanmaya sebebiyet vereceğinden hijyeninden emin olunmayan havuzlara ve denize girmemeye dikkat etmelisiniz. Girdikten sonra kulağınızı hafifçe parmağa pamuk dolayarak kurulamalısınız.

Kulağın kendini koruyacak salgısı yeterli değilse, asidik salgı olduğundan yine asidik bir salgı kulağa damlatabilirsiniz. Bunun da en doğal ve zarar vermeyen şekli, eşit sulandırdığınız elma sirkesi ya da limon damlasıdır. Limon ya da elma sirkesini kaynamış ve soğumuş suya karıştırıp, pamuk yardımıyla kulağa 2-3 damla damlatmak uygun bir yöntemdir. Yalnız her durumda mutlaka doktora danışmanızda fayda var. Eğer ciddi ağrılarınız söz konusu ise tıbbi bir tedavi görmeniz gerekebilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir