1. Anasayfa
  2. Teknoloji Bilgileri

El Bombası Nedir ? El Bombası Özellikleri Nelerdir ?

El Bombası Nedir ? El Bombası Özellikleri Nelerdir ?
El Bombası Nedir ?
0

El Bombası Nedir ?

El Bombası Nedir: El bombası en hafif bombalardan bir tanesi olması sebebiyle asker üzerinde gezdirilen ve özellikle kullanımı oldukça basit olan silahlardan bir tanesidir. Bu bomba özelliklerine göre birçok terör olaylarında teröristlerce, rehine olaylarında ve küçük çaplı operasyonlarda bazı küçük askeri birliklerce sık sık kullanılmaktadır. Ülkemiz ordusunda da halen el bombası kullanımı öğretilmekte ve el bombası bulunmaktadır. El bombasının kullanımı için herhangi bir silah bulunmamaktadır. Elle atılan bir bomba olması sebebiyle hem tahrip gücü, hem etki alanı, hem de atılabileceği uzaklık sınırlıdır.

El Bombası Nedir ?

El bombası özellikleri nelerdir?

  • El bombaları kullanım alanına göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Günümüzde el bombalarının 3 çeşiti bulunmaktadır. Bunlar; eğitim tipi, kimya tipi ve tahrip el bombalarıdır. Eğitim tipi el bombaları tahribi bulunmayan veya yok denecek kadar az olan askeri birliklerin eğitimde kullanılan el bombalarıdır, tahrip bombaları ise yukarıda belirttiğimiz gibi insanı veya düşmanı etkisiz hale getirmek için yapılmış öldürücü ve tahrip edici etkisi bulunan bombalardır, kimya tipi bombalarda yine tahrip bombaları gibi öldürücü ve tahrip edici bombalar olup içerisindeki kimyasal maddeler nedeniyle etkisi ve tahribi çok olan el bombalarıdır.
  • El bombalarının boyutları genel olarak 12-13 cm aralığında olup; Makine Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilen MOD44 yada MK2 el bombalarının boyu 12 cm’dir. Yine Makine Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilen MOD 56 Taciz Edici el bombasının uzunluğu 17,5 cm’dir.
  • El bombalarının ağırlığı taşınmazından ve elle atılmasından dolayı oldukça hafif sayılır, aşağı yukarı 200 gram ile 750 gram aralığındadır. Özellikle 500 gram ağırlığı geçen bütün el bombaları savunma tipi el bombalarıdır. Aynı zamanda Makine Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilen MOD44 yada MK2 el bombalarının ağırlığı 640 gram olup savunma tipi el bombasıdır. Bunun yanında, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilen MOD 56 Taciz Edici el bombasının ağırlığı ise 264 gramdır. Eğitim için kullanılan el bombalarının ağırlığı savunma tipi el bombalarının ağırlıklarına yakın düzeydedir. Boyları da yine 12-13 cm aralığındadır.
  • El bombalarının tesir ettiği alan en fazla 50 metre çapında bir dairedir. Tesir ettiği alan özellikle 30 metreyi fazla geçmez.
  • El bombalarının neredeyse tamamı zaman ayarlıdır. Bunların ayarları kesinlikle 10 saniyenin üstüne çıkmamaktadır. Genel olarak düşük zamanlı el bombaları 3-4 saniye içinde orta zamanlı el bombaları 5 saniye civarında uzun zamanlı el bombaları ise 7-8 saniye sonra patlamaktadır. Fakat el bombalarında ortalama patlama süresi 3-4 saniye aralığındadır. Zaman başlangıcı hepimizin bildiği gibi üzerinde bulunan emniyet pimi veya ateşleme piminin çekilmesi ile başlar.
  • El bombası özellikle kullanıcısı açısından tehlikeli olan bombalardan bir tanesidir. Çünkü patlaması oldukça kolay olup, küçük kazalar sebebiyle pimin yerinden çıkması el bombasının patlaması anlamına gelir.
  • Özellikle tahrip ve kimya el bombaları üretim itibarıyla el bombası; savunma tipi ve saldırı tipi el bombası olmak üzere iki tipte üretilmektedir. Saldırı el bombaları tahrip gücü fazla olmamasına karşın sesi yüksek çıkan bir el bombası olup; savunma tipi el bombaları şarapnelin yoğun olduğu ve ölümcül seviyesi yüksek olan bombalardır.
  • El bombalarının içeriğinde kullanılan patlayıcı plastik patlayıcıdır. Özellikle bombanın gövdesi ölümcül olabilmesi ve tahribinin artması için çok miktarda şarapnel içermektedir.
  • El bombalarının aynı zamanda ses bombası, sis bombası gibi farklı amaçlar için üretilen türleri de mevcuttur.

El Bombası parçaları nelerdir?

Bu bombalarının büyük çoğunluğu aşağıda gösterilen parçalardan oluşmaktadır:

El Bombası Özellikleri Nelerdir?
El Bombası Özellikleri Nelerdir? Pimi çekilme aşamasında bir el bombası..

1-El bombası kapağı

2-Mukavva kapak

3-Fünya kapağı

4-Horoz ekseni

5-Zemberek

6-Horoz

7-Conta

8-Yiv

9-Tıkaç gövdesi

10-Fitil

11-Fünye (2 adet ayrı yerlerde fünye bulunmaktadır)

12-Patlayıcı madde

14-Sürgü

15-Pim

16-El bombası kolu

17-Gövde

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir