1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Beyincik Nedir? Beyincik Görevleri Nelerdir?

Beyincik Nedir? Beyincik Görevleri Nelerdir?
Beyincik Nedir?
0

Beyincik Nedir?

Beyincik Nedir: “Beyincik (omurilik soğanı) nedir? Neye yarar? İşlevleri nelerdir?” tarzında soruların cevabını söylemeden önce gelin, birlikte beynin tam manada kaç parçada incelendiğini öğrenelim:

  • Beyin Sapı
  • Beyincik (Omurilik Soğanı)
  • Ara Beyin (Diensefalon)
  • Serebrum

Bizim konumuz ikinci sırada bulunan beyincik. Beyincik, küçük beyin ismiyle de bilinmektedir ve beynimizin alt kısmında bulunmaktadır. Beyinciğin pek çok insan tarafından uzun zaman bilinen görevi, denge ve hareket hadiselerini kontrol etmesiydi. Ancak son dönemlerde yapılmış bir dizi araştırma, beyinciğin fazladan birçok görevinin olabileceğini göstermektedir.

İlk araştırmalar sonucunda, beyindeki sinir hücrelerinin büyük bölümünün beyincikte bulunduğu saptanmıştır. Bu sebeple araştırmacılar, beyindeki sinir hücrelerinin çoğunluğunun bulunduğu beyinciğin, sadece hareket etme ve denge görevleri ile sınırlı kalamayacağı düşüncesinden yola çıktılar.

Farelerin Beyincikleri Üzerinde Yapılan Çalışma

İlk etapta beynin ön bölgesinin, beynin diğer bölgeleriyle olan bağlantısını ve önemini araştırdılar. Fareler üzerinde yapılan bu deneylerde, farelerin beyinciklerinden beynin ön bölgesine (VTA) sinir hücreleri gönderildiğini fark ettiler.

Fare başka farelerle birlikte bir ortama konulduğunda, beyinciklerinden VTA kısmına giden bu hücrelerin aktifleştiği ve sonuç olarak farelerin birlikte geçirdikleri zamanda bir artış olduğu belirlenmiştir.

Sonrasında araştırmacılar, beyincikten VTA bölgesine giden sinir hücrelerini yapay bir ışık yoluyla engellediler. Sonuç şaşırtıcıydı. Farelerin bu durumda grup olarak değil de bireysel hareket ettiklerini gözlemlediler.

Bu sonuç farelerde beyincikten VTA bölgesine gönderilen sinir hücrelerinin, sosyal davranışlara pozitif yönde bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

Dünyanın En Tembel Hayvanları Hangileridir?

thumbnail
Önerilen Yazı
Dünyanın En Tembel Hayvanları? Tembel Hayvanlar Nerede Yaşar?

Beyincik (omurilik soğanı) İnsanlarda Da Benzer Bir İşleve Sahip Olabilir Mi?

Farelerde yapılan testi okuduktan hemen sonra, aklınıza ilk olarak bu sorunun gelmesi muhtemel. Beyinciğin sosyallikle olan bağlantısı araştırmacılara, beyincik ile otizm hastalığı arasında bir ilişki olabileceği olduğunu düşündürdü.

Beyinciği hasar görmüş bireylerde otizm görülme olasılığı artıyor. Geçmişte yapılan araştırmalara göre, özellikle şizofreni ve otizm gibi mental sorunların bulunduğu hastaların beyinciklerinde işlevsel problemler mevcut.

Beyinciklerinde hasar bulunan bireylerde denge dışında hatırlama, planlama ve yaratıcılık eksikliği gibi sorunlar da ön plana çıkıyor. Aynı zamanda bu bireyler, insanların yüz ifadelerinin ne anlama geldiğini bile anlamakta güçlük çekiyorlar.

Tüm bu bilgiler ışığında beyinciğin işlevlerinin hareket etme ve denge sağlama ile sınırlı kalmadığı görülmektedir. Gelecekte beyinciğin, yazdıklarımız dışında henüz bilmediğimiz birçok işlevinin de ortaya çıkması muhtemel görülüyor…

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir