1. Anasayfa
  2. Hayvan Bilgileri

Dünyanın En Tembel Hayvanları? Tembel Hayvanlar Nerede Yaşar?

Dünyanın En Tembel Hayvanları? Tembel Hayvanlar Nerede Yaşar?
Dünyanın En Tembel Hayvanları
0

Dünyanın En Tembel Hayvanları?

Dünyanın En Tembel Hayvanları: Zootropolis filmini veya düzenli belgesel izleyenlerin bileceği üzere, adı gibi kendi de tembel olan bu hayvanlar, Orta ve Güney Amerika’da yaşayan tropikal memelilerdir. Diğer hayvanların ulaşamadığı yapraklarda ziyafet çekerken uzun pençelerini dallara asılmak için kullanırlar. Tembel hayvanın uzun pençeleri (8 ila 10 santimetre) yerde yürümeyi zorlaştırdığı için zamanlarının çoğunu uzun ağaçlarda geçirirler.

Altı tür tembel hayvan vardır ve bu primatlar iki çeşittir: iki parmaklı ve üç parmaklı. Üç parmaklı tembel hayvanlar, yaklaşık 58 ila 68 cm ve 7-8 kilogram arasındadır. Aynı zamanda orta büyüklükte bir köpeğin büyüklüğündedir. İki parmaklı tembel hayvanlar, üç parmaklı tembel hayvanlarla birçok yönden aynı özellikleri paylaşsa da biraz daha büyük bir yapıya sahiptir.

San Diego Hayvanat Bahçesi’ne göre binlerce yıl önce tembel hayvanlar günümüzde olduğundan çok daha büyüktü. (Bir fil kadar olabiliyorlardı). Kuzey Amerika’da dolaştılar ve yaklaşık 10.000 yıl önce soyları tükenmiştir. Dev tembel hayvanların vahşi doğada ortalama 20 ila 30 yıllık bir yaşam süreleri vardır. Bunun yanında hayvanat bahçelerinde yaşayan tembel hayvanlar biraz daha uzun yaşama eğilimindedir. 2017’de Avustralya’daki Adelaide Hayvanat Bahçesi’nde tutsak olan bir tembel hayvan 43 yaşına kadar yaşamıştı.

Çoğu memeliye kıyasla tembel hayvanlar çok yavaş hareket eder. 1,8 ila 2,4 metre tırmanmaları yaklaşık bir dakika sürer.

Tembel hayvanlar yavaş tırmanıyor olabilir, ancak hızlı yüzücülerdir. Doğal olarak canlıdırlar ve tıpkı profesyonel yüzücüler gibi tembel hayvanlar rahatlıkla kurbağalama şekilde yüzebilir. Tembel hayvanlar mevsimsel sellere eğilimli olan yağmur ormanlarında yaşadıklarından, yüzebilme kabiliyeti hayatta kalmak için çok önemlidir. Yüzme becerisi, tembel hayvanlara bir eş ararken veya yeni bir bölgeyi keşfederken daha kısa sürede daha fazla alanı araştırmanın bir yolunu sunmaktadır.

Tembel Hayvanlar Nerede Yaşar?

Tembel Hayvanlar Nerede Yaşar?
Dünyanın En Tembel Hayvanları: Tembel Hayvanlar Nerede Yaşar?

Bu hayvanlar, üreme mevsimi dışında birbirleriyle nadiren etkileşime giren yalnız yaratıklardır. Ancak, sıkı uyku programları nedeniyle tembel hayvanların yalnız hissetmek için çok az zamanı vardır. Almanya, Starnberg’deki Planck Ornitoloji Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, hayvanat bahçelerindeki tembel hayvanlar genelde günde 15 ila 20 saat uyurken, vahşi tembel hayvanların uykusu genelde 10 saati geçmiyor. Tembel hayvanlar, tropikal bir ağacın dalında top şeklinde kıvrılmış halde uyumayı tercih ederler. Ayrıca pençeleriyle ağaç dallarına asılarak uyumayı severler.

Ataları Kuzey Amerika’da yaşamasına rağmen, modern tembel hayvanlar Orta ve Güney Amerika’da yağmur ve mangrov ormanlarında bulunan uzun ağaçların tadını çıkararak yaşarlar. Çoğunlukla, bir tembel hayvanın hayatı, ağaç evlerinde uyumak ve yemek yiyeceği alanın etrafında geçer. Bu memeliler ağaçların tepesinden yalnızca temel ihtiyaçlar (tuvalet ihtiyacı gibi, onu da haftada bir yaparlar.) bir eş aramak veya yeni bir bölge kurmak için inerler.

Terraform Nedir?

thumbnail
Önerilen Yazı
Terraform Nedir? Terraform Nasıl Çalışır?

Çiftleşme Alışkanlıkları

Tembel hayvanlar çiftleştikten sonra ağaçlarda doğurur. Kur yapma, bir dişi tiz bir sesle bağırdığında başlar. Dişi ise bölgedeki erkeklerin hazır olduğunu bilmesini sağlamak için çığlık atar. Bu çağrıya birden fazla erkek cevap verirse, talipler ayaklarını dallardan sarkıtıp birbirlerine vurarak onun için savaşırlar. Bu tartışmalar genelde sakin geçer ancak nadir de olsa şiddetli olabilmektedir. São Paulo Üniversitesi’nden biyolog ve tembel hayvan araştırmacısı Adriano Chiarello daha önce, “Yüzlerinde yara izleri olan veya hatta tek gözleri kör olan yaşlı erkekler görmüştüm. Bu muhtemelen cinsel kavgalarda rakiplere karşı savaşmaktan kaynaklanıyor.” demişti.

Chiarello, bir tembel hayvanın çiftleşme alışkanlıkları ve gebelik sürelerinin türe göre büyük ölçüde değiştiğini söyledi. Chiarello, üç parmaklı tembel hayvanların yazın sonundan sonbaharın başlarına kadar üremeye ve gelecek yılın başlarında doğum yapma eğiliminde olduğunu, iki parmaklı tembel hayvan türlerinin ise “yıl boyunca gerçekleşen karmaşık bir üreme rutinine” sahip olduğunu söyledi.

Doğduktan sonra yavrusu annelerini terk etmek için acele etmezler. Encyclopedia Britannica’ya göre beş haftadan altı aya kadar sürebilecek şekilde kendilerini besleyene kadar annelerinin karnına yapışık yaşarlar. Küçük tembel hayvanlar, annelerinden ayrıldıktan sonra bile, türlerine bağlı olarak iki ila dört yıl annelerinin yanında kalırlar. San Diego Hayvanat Bahçesi’ne göre, çoğu tembel hayvan türü için dişiler erkek tembel hayvanlardan daha hızlı olgunlaşır. İki parmaklı dişi tembel hayvanlar tipik olarak yaklaşık 3 yaşında cinsel olgunluğa erişirler. Erkekler 4 ila 5 yaşlarında olgunlaşır. Bununla birlikte, üç parmaklı, soluk boğazlı tembel hayvan için bunun tersi geçerlidir.

Ne Yerler?

İki parmaklı tembel hayvanlar omnivordurlar, bunun yanında bitki ve hayvanları tüketebilirler. Diyetleri arasında meyveler, yapraklar, böcekler ve küçük kertenkeleler bulunmaktadır. Üç parmaklı tembel hayvanlar ise neredeyse tamamen otçuldur (sadece bitki yerler). Diyetleri, öncelikle yapraklı cecropia ağacı dahil olmak üzere belirli ağaç türlerinin yaprak ve tomurcuklarından oluşur. Tembel hayvanın diyetinin çoğunu oluşturan yaprakların sindirimi zordur. Ancak birçok otçul memeli gibi, tembel hayvanların da selülozu parçalayabilen simbiyotik bakterilerle dolu çok bölmeli mideleri vardır.

Tembel hayvanlar, yiyecekleri yediklerinden daha yavaş sindirirler. Florida’daki Jacksonville Hayvanat Bahçesi’ne göre, bir tembel hayvanın tek bir öğün sindirmesi bir ayı bulabilmektedir.

Yapraklı diyetleri çok besleyici değildir, bu yüzden ondan fazla enerji almazlar. Bu da halsiz yaşam tarzlarının nedeni olabilmektedir.

Koruma Durumu Nedir?

Tembel hayvanlar nispeten savunmasız yaratıklar olmasına rağmen, popülasyonları tam anlamıyla yok oluyor diyemeyiz. Bununla birlikte, insanlar ormansızlaşma ve kaçak avlanma yoluyla tembel hayvanların hayatta kalması için bir tehdit oluşturuyor elbet. Altı yaşayan tembel hayvan türünden dördü, günümüzde “tehlikede olmayan” canlılar arasında değerlendiriliyor. Bununla birlikte, Brezilya’nın hızla küçülen Atlantik Ormanı’na özgü yeleli üç parmaklı tembel hayvanların (Bradypus torquatus) nesli tükenmeye yüz tutmuştur. Yalnızca Panama’nın Escudo Adası’nda bulunan cüce üç parmaklı tembel hayvan da benzer şekilde, “nesli tehlike altında” olarak sınıflandırılır.

Tembel Hayvanlar Hakkında Bazı Gerçekler

Tembel hayvanlar dünyanın en yavaş hayvanı olarak kabul edilmektedirler. O kadar yavaş bir hızda sürünürler ki, kürklerinde yosunlar büyür. Trichophilus olarak bilinen bu yeşil alg, yalnızca tembel hayvanların kürkünde yetişir. Tüm tembel hayvanların yarısından fazlası bu algleri barındırır. Bu da kaba, kahverengimsi gri tüylerine yağmur mevsimi boyunca yeşilimsi bir renk verir.

Yosunun varlığı, tembel hayvanların avantajınadır. Yeşil kürke sahip olmak, bu ağaçsı hayvanların ağaçların arasına karışmasını sağlar. Gözden uzak durmak, tembel hayvanın jaguarlar, kartallar, insanlar dahil birçok avcıya karşı en iyi savunmasıdır.

İnsanlardan zürafalara kadar tüm memelilerin boyunlarında yedi omur vardır. (Tembel hayvanlar ve deniz ayısı hariç). İki parmaklı tembel hayvan türleri beş ila yedi boyun omuruna sahipken, üç parmaklı tembel hayvanlarda sekiz veya dokuz tane vardır. Birkaç ekstra boyun omuruna sahip olmak, üç parmaklı tembel hayvanların başlarını 270 dereceye kadar döndürmelerini sağlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir