1. Anasayfa
  2. Çeşitli Bilgiler

Anti-klerikalizm Nedir ? Anti-klerikalizm Ne Demek ?

Anti-klerikalizm Nedir ?  Anti-klerikalizm Ne Demek ?
Anti-klerikalizm Nedir ?
0

Anti-klerikalizm Nedir ?

Anti-klerikalizm nedir, ne demektir? Nasıl ve nerede ortaya çımıştır? Anti-klerikalizm hareketinin amacı nedir? Anti-klerikalizm kelimesi ne anlama gelmektedir? Gibi soruları cevaplandırarak, soru işaretlerini yok edeceğiz.

Anti-klerikalizm, kökü İngilizce olan bir kelimedir. Orijinali “clericalism” olmasının yanı sıra “kilisenin kanunu” manasını taşımaktadır. Kelimenin manasına bakınca sanki bir tek Hristiyanlığın karşısında duruyor ve sadece bu amaçla ortaya çıkarılmış gibi gözükse de, ayrım yapmadan, bütün dini zorlamaların ve baskıların karşısında duran bir harekettir.

Anti-klerikalizm Nedir ?
Anti-klerikalizm Nedir ?

Anti-klerikalizm, gerek siyasal yaşam, gerek şahsın kendi basit yaşamı olsun, herhangi bir yaşam tarzı ayırt etmeden, dini otoritelerin bu yaşamlar üzerinde etkili olması ve yönlendirmesine tamamen karşı durur. Hatta bu hareketin bazen agresif haller sergileyerek kilise malının zarar görmesine sebep olduğu veya bu malları çaldığı görülmüştür. Yani hareketin savunucuları, bazen böyle agresif ve şiddetli hallere girmişlerdir.

Anti-klerikalizmin Ortaya Çıkışı:

Anti-klerikalizm, 18. asır zamanlarında dine karşı alakasızlık altyapısıyla ortaya çıkıp ilerlemeye başlayan bir harekettir. Kiliseye ve kilisenin yaptırımlarına karşı durmak, bu akımın başlangıç temelinin atılmasına sebep olmuştur. 1789 yılında Fransız İhtilali esnasında sürekli ve aktif olarak rol almıştır. Anti-klerikalizm, daha sonraki zamanlarda ise İspanya, Portekiz ve İtalya gibi ülkelere de gitmiş ve yayılma sağlamıştır.. Yani bu hareketin temsilcilerinin istemedikleri, rahatsız oldukları ve bu akımı ortaya çıkarmalarına sebep gördükleri şey kilisenin politik gücü, etkisiydi ve dini politik olaylardan uzak tutmak için yaptıkları eylemler ve fiiliyatlar için de Anti-klerikalizm deniyor ve kilisenin politik güç ve etki sağladığı ülkeler içerisinde, siyasi partilerin bazıları bu politikayı uygulamaktadır.

Anti-klerikalizm Ne Demek ?
Anti-klerikalizm Ne Demek ?

Bu Yazımızda Dikkatinizi Çekebilir: Anarşizm Nedir?

Anti-klerikalizm Destekçisi İsimler:

Anti-klerikalizm ile uyuşan fikirleri olan ve bazı ülkeleri bu konuda etkileyecek isimler vardır. Bunlardan bazıları Diderot, Montesquieu, Voltaire gibi aydınlanmacı filozoflardır. Bu filozofların düşünceleri antiklerikaldır ve reel politiğe de geçmiş, etki etmiştir. Özellikle Fransa, Rusya ve Portekiz ülkelerinde reaksiyon göstermiştir. Kilise gücünün ve otoritesinin azaltılıp sınırlandırılmasında bahsettiğimiz filozofların anti-klerikalist düşünceleri büyük rol oynamaktadır. Bu, laikliğin inşa edilmesi şeklinde de adlandırılmaktadır. Ayrıca unutulmamalıdır ki anti-klerikalist olmak için dinsiz olmanız gibi bir duruma gerek yoktur. Dindar oldukları halde bu akımı destekleyen insanlar bolca mevcuttu. Bu harekat dinsizlikten ziyade dindarların dini kullanıp suiistimal etme yönünde ilerleyen politikalarıyla ilişkilidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir