1. Anasayfa
  2. Çeşitli Bilgiler

Titanyum Dioksit Nedir? Titanyum Dioksitin Faydaları ve Zararları Nedir?

Titanyum Dioksit Nedir? Titanyum Dioksitin Faydaları ve Zararları Nedir?
Titanyum Dioksit Nedir?
0

Titanyum Dioksit Nedir: Bu yazımızda oksijen ile reaksiyona girerek ortaya çıkan ve E171 kodu ile bilinmekte olan titanyum dioksit’in zararları nedir, faydaları nedir, ne işe yarar, nelerde vardır gibi sorulara cevap bulacağız…

Titanyum Dioksitin Faydaları Nedir ve Ne İşe Yarar

Bu madde, nanoteknolojide kullanılan üç ana maddeden birisidir. Bu maddenin kullanım alanlarının en öncesinde nanoteknolojik boyalar gelmektedir. Bu boyalar, birçok tıbbi ilaçta renklendirici ve koruyucu madde olarakta kullanılabilmektedir. Boya sanayisinin yanı dışında, ışığı yansıtma özelliği ve beyaz yapıda olması gibi sebeplerden ötürü beyazlaştırıcı ve kapatıcı olarak kullanılan bu madde, güneş kremlerinde ve gıdaların raf ömrünün uzatılmasında yaygın olarak kullanılıyor.

Titanyum Dioksitin Zararları Nelerdir?

Titanyum Dioksitin Faydaları ve Zararları Nedir?
Titanyum Dioksit Nedir: Titanyum Dioksitin Faydaları ve Zararları Nedir?

Bu maddeyi ve çinko oksit barındıran güneş kremleri vücudumuz için zararlı mıdır münazaraları sonrasında yapılan araştırmalar neticesinde, farelerin içme sularına titanyum dioksit nanoparçacıkları eklenmiştir. Beş günlük sürecin sonunda, farelerde genetik ve ciddi hasarlar oluştuğu gözlemlenmiştir.

Titanyum dioksitin sahip olduğu nanoparçacıklar, DNA üzerinde hem çift hem de tekli sarmallarda kırılmaya yol açabilmektedir. Kısacası kromozomların yapısına zarar vermektedir. Bu sebeple de enflamasyona sebep olmaktadır. Bu madde vücut yapısına karıştığı takdirde ise asla vücut tarafından parçalanamamaktadır. Aynı zamanda DNA üzerinde geri dönüşü mümkün olmayan etkilere sebep olmaktadır. DNA’da oluşan hasarların ise kanser riski oluşturduğu zaten bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçek.

Bu madde vücut yapısına karıştı takdirde, tekrar vücuttan atılması mümkün olmadığından dolayı organlarda ve hücrelerde birikmeye başlar. Çok küçük bir yapıya sahip olmalarından ötürü de organlar arasında rahatlıkla geçiş yapabilirler. Bu sayede de hücrelerin mekanizmalarını rahatlıkla (olumsuz yönde) etkileyebilirler.

Tourette Sendromu Nedir?

thumbnail
Önerilen Yazı
Tourette Sendromu Nedir? Tourette Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Hangi Ülkelerde Yasak?

Rusya, Norveç, Almanya, Amerika ve bazı diğer ülkelerde hali hazırda yasaklanmış olan bu maddeyi Fransa’da geçtiğimiz yıllarda yasaklayacağını duyurmuştu. Bunun yanında, Covid-19 dolayısıyla bu konu hakkında henüz bir açıklama yapmadılar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir