1. Anasayfa
  2. Tarihi Bilgiler

Süleymaniye Camii Bilgileri

Süleymaniye Camii Bilgileri
Süleymaniye Camii'nin mavi saatlerde, Galata Kulesi üzerinden çekilmiş bir fotoğrafı..
0

Süleymaniye Camii Bilgileri:

Süleymaniye Camii Bilgileri: Süleymaniye Camii, Fatih ilçesinde bulunmaktadır. 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Bu bölge, Osmanlı döneminde kültür ve ticaretin merkezi konumundaydı. Günümüzde ise bir çok tarihi yeri de içerisinde barındırmaktadır.

Süleymaniye Camii'nin mavi saatlerde, Galata Kulesi üzerinden çekilmiş bir fotoğrafı..
Süleymaniye Camii’nin mavi saatlerde, Galata Kulesi üzerinden çekilmiş bir fotoğrafı.. Fotoğraf: ® Serhat Bozkurt

Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak tanımlanmaktadır. Osmanlı Mimarisi’nin en görkemli ve en özel başyapıtlarından birisidir. İstanbul’un en güzel yerlerinden birisine inşa edilen caminin, 75 metre yüksekliğinde 4 minaresi vardır. Aynı zamanda çevre civarındaki medreseler, subyan mektebi, kütüphane, hamam, hazire ve hastaneden oluşan Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçasıdır.

Süleymaniye Camii Yapısal Özellikleri:

Klasik Osmanlı Mimarisi’nin en iyi örneklerinden olan Süleymaniye’de, deformasyona rastlayamazsınız. Tarih boyunca çok büyük depremlere şahit olan İstanbul’da caminin tek bir çatlağının olmaması, ne kadar sağlam ve kaliteli bir mimarinin eseri olduğunun kanıtıdır. Cami, 53 metre yüksekliğinde devasa bir kubbeye sahiptir. Bu devasa kubbeyi de iki küçük kubbe desteklemektedir. Bu yönden Ayasofya’ya benzetilebilir. Yapının dört köşesinde üç şerefeli 4 minare de bulunmaktadır.

Caminin en iyi özelliklerinden birisi de içerisinde hava akımı oluşacak şekilde inşa edilmesidir. O dönemde kullanılan yağ lambalarından çıkan islerden çıkan duman, hava akımı sayesinde kolayca temizleniyordu. Ayrıca isler caminin girişinde biriktirilip mürekkep yapımında kullanılıyordu. Süleymaniye Camii, her yönüyle bir mimari şaheser diyebiliriz.

Avluda dikdörtgen şeklinde bir şadırvan bulunuyor. Özellikle kıble tarafında ise Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan resmi bulunan bir türbe, hazire bulunmaktadır. Aynı zamanda caminin mihrabında çinilerle Fetih Suresi ve büyük kubbenin ortasında Nur Suresi yazılmıştır. Dönemin ünlü hattatı Hasan Çelebi tarafından yapılmıştır. Kubbe içerisinde gökyüzü görüntüsü vermesi için pırlantalarla, elmaslarla yıldızlar yapılmıştır.

Süleymaniye Külliyesi, şehrin en yüksek tepesine yapılarak, sultanın görkemini, şanını, gücünü göstermiştir. Yapımı toplamda 7 sene sürmüştür. İstanbul’un eşsiz silüeti üzerinde bir şaheser gibi yükselmektedir Süleymaniye…

Süleymaniye Camii Neden Dört Minareli?

Süleymaniye Camii’nin üç şerefeli 4 minaresi vardır. Bunun sebebi ise; Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul Fethi’nden sonraki 4. padişah olmasıdır.

Süleymaniye Camii’nin Hikayesi:

Özellikle mimari açıdan ihtişamın ve görkemin yeryüzünde vuku buluşu gibidir Süleymaniye..
Özellikle mimari açıdan ihtişamın ve görkemin yeryüzünde vuku buluşu gibidir Süleymaniye..

Süleymaniye Camii, ihtişamı ve büyüklüğünün yanında hikayesi ile de tüm dünyanın ilgisini çekmektedir. Caminin yapımı tamı tamına 7 yıl sürmüştü. O dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman bu kadar uzun sürdüğü için huzursuzdu. Caminin neden hala açılmadığını bilmiyordu ve o sırada halk arasında pek çok dedikodu yapılmaktaydı. Kanuni bir gün camiye gidip kendi gözleriyle durumu görmek istedi. Dedikodularda aynen bahsedildiği gibi Mimar Sinan, caminin ortasında oturmuş nargile içiyordu.

Sultan şaşırdı ve kızdı. Bu ne iştir diyerek Mimar Sinan’a sordu. Mimar Sinan’ın içtiği yalnızca suydu. Suyu fokurdatarak akustiğini ölçüp, sesi her alana aynı şekilde ulaştırmayı amaçlıyordu. Yalnızca bunun için 65 adet küp getirtip, ağızlarını dışarıya bakacak şekilde kubbenin eteklerine dizdi. Bu sayede caminin her bir köşesine, sesi en iyi şekilde ulaştırmayı istiyordu. Bundan haberdar olan Kanuni Sultan Süleyman, mimarın çalışmalarını tebrik ederek oradan ayrılmıştır.

463 yıl öncesinin mimari teknolojisini kullanarak tüm heybetiyle Süleymaniye Camii’sine inşaa etmek, zaten büyük ustalara has bir sanattır. Süleymaniye Camii, pek çok kriterde göz önünde bulundurularak, Osmanlı tarihinin en iyi başyapıtlarından birisidir.

Süleymaniye Camii Konum için tıklayın.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir