1. Anasayfa
  2. Hayvan Bilgileri

Proboscis Maymunu Nedir ? Proboscis Maymunlarının Fiziksel Özellikleri ?

Proboscis Maymunu Nedir ? Proboscis Maymunlarının Fiziksel Özellikleri ?
Proboscis Maymunu Nesli Tükendi Mi ?
0

Proboscis Maymunu Nedir ?

Proboscis Maymunu Nedir: Proboscis ismi veya bunun haricinde uzun burunlu maymun (Nasalis larvatus) olarak bilinmekte bu canlı, Güneydoğu Asya’ya özgü ağaçlarda yaşamakta olan büyük tür primatlardır. En önemli ayırt edici özellikleri olan burunları ile bilinirler. Bu özellikle Proboscis maymunları, primat türleri içinde en rahat tanınabilen canlılardan birisidir. Kısacası, yaşadıkları habitat kaybı ve yasal olmayan avlanma, proboscis maymunlarının popülasyonunda büyük oranda düşüşe neden olmuştur. Bu tür, günümüzde nesli tükenmeye çok yakın bir tür olarak görülmektedir.

Proboscis Maymunlarının Fiziksel Özellikleri

Proboscis Maymunlarının Fiziksel Özellikleri
Proboscis Maymunlarının Fiziksel Özellikleri

Bu maymunlar, bu türün erkeğinde bulunan ödem benzeri ve etli burun yapısından adını alır. Bu burun sayesinde rahatlıkla tanımlanabilirler. Dişiler de bazı birçok maymun türüne oranla büyük burunlara sahip bulunsalar da, erkeklerin burunları daha iridir. Hatta bazen yaklaşık 10 santimetrelik uzunluğu aşabilmektedir. Bu özellikleri, erkeklerin daha kalın ve güçlü bir sese sahip olmasına ve ekstra rezonans (sesin genliğinin artmasına) sağlamasına sebep olur.

Bu maymunlarının burunları haricinde bir başka ayırt edici özelliği bulunmaktadır. Bu orta ve büyük memeliler parlak turuncu renkten, pembe veya sarıya kadar değişebilmektedir. Bebek proboscis maymunları, yetişkin olanlarının krem rengine kademeli şekilde geçiş yapan mavimsi bir yüz rengiyle doğa bilmektedirler.

Proboscis Maymunları Nerede Yaşarlar?

Vahşi doğada Proboscis maymunları sadece Endonezya, Malezya ve Brunei’de yaşarlar. Mangrovların (bir çalı çeşidi) ve bataklık ormanlarının hakim olduğu kıyı habitatlarını tercih ederler. Aynı zamanda nehirler boyunca alçak bölgelerde, kıyı ormanlarında ve yağmur ormanlarında da bulunabilirler. Bu maymunlar pek tercih etmeseler de, nadir de olsa evlerinden ve su kaynaklarından uzaklaşabilirler.

Proboscis Maymunları Ne İle Beslenirler?

Proboscis Maymunları Ne İle Beslenirler ?
Proboscis Maymunları Ne İle Beslenirler ?

Bu uzun burunlu maymunlar frugavorlar ve folivorlar’dır. Kısacası meyveler ve yapraklarla beslenmektedirler. Besin kaynaklarından bazıları olgunlaşmamış meyveler, tohumlar, yapraklar ve çiçeklerden oluşmaktadır. Bunun yanında, besin değerlerini tamamlamak adına böcekleri ve kabuğu tükettikleri de bilinmektedir.

Proboscis maymunları gün boyunca aktiftir ve 3 ila 32 maymun arasında değişebilen gruplar halinde yaşarlar.

Proboscis Maymunu Nesli Tükendi Mi?

Bu maymunların  nüfusu gün geçtikçe azalmaktadır. Aynı zamanda bu türler 2000 yılından bu yana “nesli tükenmekte olan” olarak listelenmektedir. Tehdit altında olan bazı türlerin bulunduğu kırmızı liste yer alan bilgiye göre, bu maymunların habitatları zaman geçtikçe daralmaktadır. Nüfusları buna bağlı olarak azalış gösteriyor. Nüfus tahminleri, popülasyonların bir zamanlar “binlerce” olarak bildirildiği bazı bölgelerde, yalnızca onlarcasının kaldığını gösteriyor.

Köpek Balıkları Bitki Yer Mi ?

thumbnail
Önerilen Yazı
Köpek Balıkları Bitki Yer Mi ?

Proboscis maymunları için birincil tehdit nedeni habitat kaybıdır. Uğrak yerleri olan kıyı habitatları, günümüzde karides çiftliklerine dönüştürüldü. İnsanların bu bölgelere yerleşmesi, bu canlıların neslini tehdit etmeye başladı. Nehir kıyıları boyunca mangrov çalılıklarının yerlerinden sökülmesi ve sık yaşanan orman yangınları da hortum maymun habitatının kaybına sebep olmuştur.

Bu hayvanlar birçok primata göre çok daha uysaldır ve insanlardan kolay kolay kaçmaz veya saldırmazlar. Bunun yanında sebebi nedir bilinmez; insanlar bu durumu suiistimal edip bu canlıları öldürmeyi ve etinden faydalanmayı tercih ediyorlar..

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir