1. Anasayfa
  2. Hayvan Bilgileri

Köpek Balıkları Bitki Yer Mi ?

Köpek Balıkları Bitki Yer Mi ?
Çekiç Başlı Köpek Balığı
0

Köpek Balıkları Bitki Yer Mi ?

Köpek Balıkları Bitki Yer Mi: Deniz bilimciler, köpekbalıklarının beslenme rutini hakkında uzun süredir devam eden bir inancı ortadan kaldırdılar. Bir yırtıcı olmalarından ötürü köpekbalıklarının sadece et yediği düşünülmekteydi. Gelgelelim yapılan bir çalışma ile bazı köpekbalığı cinslerinin bitkileri de besin olarak kullandığını keşfetti.

Çekiç Burunlu Köpekbalıkları’nın bazı türleri et ve bitki ile beslenme alışkanlığına sahiptir. Yaklaşık 10 yıldır yapılan çalışmalarda bu türlerin midelerinde önemli oranda deniz otuna rastlanmıştır. Daha çok et yiyor olsalar da bitkilere olan ilgileri de bir hayli fazla. Araştırmacılar, Çekiç Burunluların otçul olup olmadıklarını netleştirebilmek için, deniz otlarının besin değerlerini incelediler. Zira bu dev balıklar öyle kolay kolay doyacak cinsten değil.

Köpek Balıkları Bitki Yer Mi ?
Köpek Balıkları Bitki Yer Mi ?

Araştırma ekipleri, bu balıkların beslenme alışkanlıklarında bitkilerin de yer aldığını görmüşlerdir. Bunu kanıtlayabilmek için beş farklı Çekiç Burunlu belirlediler. Ardından topladıkları deniz otlarını, karbon izotop ile modifiye ederek suyun içerisine yerleştirdiler. Bu sayede köpekbalıkları tarafından yendiği zaman, bitki izleri köpekbalığının sindirim sistemi boyunca izlenebilecekti.

Kan testleri sonucunda deniz otunun organik içeriğinin yarısından fazlasının vücut tarafından kullanıldığı, yani Çekiç Başlı Köpekbalıklarının bu besinden faydalanabildiği ortaya çıktı. Etçil hayvanların genelinde lif sindirim enzimleri düşük seviyededir. Bunun yanında, Çekiç Başlı Köpekbalıklarında deniz otlarındaki lifleri parçalayabilen yüksek miktarda enzim bulunduğu saptanmıştır.

Yıldızlı Gece Resmi ve Hikayesi

thumbnail
Önerilen Yazı
Vincent Van Gogh’un Yıldızlı Gecesi Hakkında Bilgiler

Otçul olan köpekbalıklarının deniz otu habitatlarına büyük etkileri vardır. Bu yeni bulgu, özellikle gıda zincirleri ve deniz canlılarının büyük bir kısmına ev sahipliği yapan deniz yosununun nasıl korunabileceğiyle de ilgili varsayımların yeniden gözden geçirilmesine sebep oldu.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir