1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Panama Hastalığı Nedir ? Muz Hastalığı Nedir ?

Panama Hastalığı Nedir ? Muz Hastalığı Nedir ?
Muz Hastalığı Nedir ?
0

Panama Hastalığı Nedir ? Muz Hastalığı Nedir ?

Fusarium oxysporum” ismindeki mantarın sebep olduğu bir hastalıktır Panama. Malesef öldürücü özellikleri olan hastalık, pek çok ülkenin günümüzde gündem konusudur. Genellikle bahçelerde ve ortaya çıktığı tarlalarda ciddi zararlara yol açan hastalığın, topraktan çıkarılması da inanılmaz derece de zordur. Bundan kurtulmanın tek yoluda, ilgili bahçeleri yakmaktır.

Panama Hastalığı Nedir ? Tedavisi var mıdır ?
Panama Hastalığı Nedir ? Tedavisi var mıdır ?

Türkiye topraklarında henüz görülmeyen ve görülmesini istemediğimiz hastalığın, ülkemize de girmemesi ve yaygınlaşmaması için ithalat ve ihracattaki denetimlerin ciddi derecede önemsenmesi gerekmektedir. Muz Hastalığı olarakta bilinen bu tür; Afrika, Avustralya, Asya, Antiller, Pasifik Adaları, Güney ve Orta Amerika‘da yaygındır. Tarihte ilk defa ABD’de eyaletlerinden Hawaii‘de rastlanan hastalığın ortaya çıkış yılı 1904’dür. İlerleyen zamanlarda Panama‘da ciddi şekilde görülen hastalık yüzünden, muz tarımı yapılan 8 bin hektarlık alan tamamen yakılmış ve yok edilmiştir. Bu rakam igili bölgede zamanla 20 binli rakamlara ulaşmıştır. Bu ülkeyi ve bölgeyi sırasıyla; Panama, Guatemala, Honduras ve Kosta Rika gibi ülkeler takip etmiş ve sonucunda 50 bin hektardan fazla arazi tamamen yitirilmiştir.

Muz Hastalığı olarakta bilinen hastalığın tipik bir görüntüsü..

Muz Hastalığı Nedir ?
Muz Hastalığı Nedir ?

Hatalıkta bulunan mantar bitkilere genç kökler, kök tabanlarından ve özellikle mevcut yaralardan girmektedir. İletimi sağlayan demetler aracılığıyla da yayılmaktadır. Bu demetler zamanla koyu kırmızı veya kahverengi renk alıp, daha sonrası morumsu renge çalan siyaha dönmektedir. Yıpranmış ve yaşlı olan yaprakları ciddi oranda sararma geçirir ve aşağı doğru sarkar. Bunun sonucunda da bitkinin tüm canlılık özelliği yitirilir.

Panama Hastalığı’ndan Nasıl Korunulur ?

Hastalıktan korunmak için alınabilecek en ciddi önlem, mevcutlarına göre daha dirençli çeşitlerin üretilmesi ve sık sık yetiştirilen yerlerin ve ürünlerin ciddi denetimlerden geçirilmesidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir