1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Miyom Nedir? Miyom Teşhisi ve Tedavisi?

Miyom Nedir? Miyom Teşhisi ve Tedavisi?
Miyom Nedir?
0

Miyom Nedir: Hamilelikte miyom erken doğuma sebep olabiliyor. Hamile olmak emsalsiz duygular tattırsa da, anne adayı, bazı zamanlarda 9 ay boyunca yaşanabilecek olumsuz ve tehlikeli yönleri de düşünmeden edemiyor. Özellikle hamilelik öncesinde başlamış olan miyomlar, anne adaylarının 9 ay boyunca tedavisine önem vermesi gereken ciddi bir rahatsızlıkdır.

Bebek sahibi olma aşamasının heyecanlı ve mutlu bekleyişi sırasında, anne adaylarını huzursuz eden durumlardan biri de yaşanabilecek sağlık problemleridir. Hamilelikte görülebilen sağlık problemlerinden biri olan miyomlara, maalesef her 4 kadından 1′inde rastlanıyor. Kadınların üreme sistemindeki rahatsızlıklardan biri olan, sebebi ve gelişiminin nasıl olduğu tam olarak bilinmeyen bu rahatsızlığın varlığına, genellikle jinekolojik inceleme sırasında rastlanıyor. Miyomların hamilelikteki etkilerini ve uygulanması gereken tedavi şeklini bilmekte yarar var.

Miyom nedir?

Yaygınlaşmış ismiyle “ur” olarak da bilinen miyomlar, kadın üreme sistemindeki kitlelerdir. Bu rahatsızlığın, neden oluştuğu ve ne şekilde geliştiği tam olarak bilinmemektedir. Uterus (rahim) miyomları; rahim boşluğunun iç yüzeyinin altında, uterus dış yüzeyinin tam altında (subseröz) ya da rahim kasının içinde (intramural) olabilmektedir. Rahim iç ve dış yüzeyindeki miyomlar bazen rahme tutunabilirler.

Hamilelik ve Lohusalıkta Miyomlar

Hamilelik ya da lohusalıkta miyomlar, bazen miyom içi kanlanma bozukluğuna neden olduğundan, kan sayımında orta düzeyde beyaz hücre artışı görülebilmektedir. Çok nadir de olsa miyomlar, çeşitli sebeplerle iltihaplanabilir. Bu durum, rahmi alma aşamasına kadar gelebilmektedir. Ayrıca östrojen, progesteron gibi çeşitli büyüme faktörleri etkisiyle büyüyebilen miyomların, spesifik olarak ilk 3 ayda büyümediği ya da östrojen etkisiyle boyutlarında artış olmadığı gözlenmiştir. İkinci üç aylık dönemde küçük miyomlar (2-6 santim) genellikle sabit kalır. Ya da boyutları artarken daha büyük miyomlar küçülmektedir.

Ayılar Balı Gerçekten Sever Mi?

thumbnail
Önerilen Yazı
Ayılar Balı Gerçekten Sever Mi? Ayılar Balı Nasıl Yer?

Miyom Bebeğe Etkisi

Anne adayında miyoma bağlı kanama ve ağrı oluşsa da, bu rahatsızlıklardan genellikle anne karnındaki bebeğin etkilenme oranı düşüktür. Fakat miyomun büyüklüğü ve iltihaplanmasına bağlı olarak erken doğum ihtimali gündeme gelebilmektedir. Bu yüzden doktor kontrolünde hamilelik sürecini geçirmek en doğrusudur. Ve miyomlu anne adayları, doğum kanallarının tıkanmasına bağlı olarak çoğunlukla sezaryenle doğum yapmak zorunda kalırlar.

Miyom Teşhis ve Tedavi

Miyom Teşhisi ve Tedavisi
Miyom Teşhisi ve Tedavisi

Çoğu zaman herhangi bir belirtisi olmayan miyomların çok büyük bir kısmında tanı; rutin jinekolojik inceleme ya da başka bir nedenle yapılan muayene sırasında konur. Miyomların neden ortaya çıktığı ya da nasıl geliştiği konusunda net bir fikir olmasa da, kimi zaman bölgesel ağrı, dokunmakla oluşan hassasiyet gibi belirtiler erken tedavi için yardımcı niteliktedir. Uygun ağrı kesicilerle tedaviye başlanmalıdır. Hamilelik sırasında miyomlar, herhangi bir müdahale yapılarak çıkartılamaz.

Sezaryenle Doğum Olasılığı Artar

Çoğu zaman herhangi bir belirtisi olmayan miyomların, çok büyük bir kısmında tanı, rutin jinekolojik inceleme ya da başka bir nedenle yapılan muayene sırasında konulmaktadır. Miyomlar, genellikle karın ağrısı, yanma ve kanamaya sebep olabilirler. Bunun yanında sık idrara çıkma ve kabızlığa da yol açabilmektedir. Özellikle hamilelikte düşük, erken doğum, plasentanın erken ayrılması riskine sebep olur. Miyomların doğum kanallarını tıkaması sebebiyle sezaryenle doğum olasılığını artırır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 3
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir