1. Anasayfa
  2. Seyahat Bilgileri

İsfahan Gezi Rehberi

İsfahan Gezi Rehberi
İsfahan Gezi Rehberi
0

İsfahan Gezi Rehberi

İran’da bulunan İsfahan; aynı adı taşıyan vilayetin merkez şehridir. Şehir merkezi dışındaki Khomeynishahr, Shahinshahr, Khvorasgan, Dorcheh Piaz, Falavarjan, Kelishad Va Sudarjan, Abrisham, Kushk ve Kharizsang şehirleri İsfahan metropol alanı içindedir. Büyük İsfahanİran’ın en kalabalık üçüncü bölgesidir. İsfahan vilayetini oluşturan diğer şehirler ise Borkhar, Najafabad, Khomeynishahr, Shahinshahr, Mobarakeh, Falavarjan, Tirana veya Karvan ve Lenjan’dır.

Bir zamanlar dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan İsfahan; altın çağını 1050 – 1722 yılları arasında yaşamıştır. 16. ve 17. yüzyıllarda Safevi Hanedanlığı döneminde başkent olmuştur. O dönemde kazanılan kültürel miras hala korunmaktadır. Şehir, Fars – İslam mimarisi açısından oldukça zengindir. Görkemli bulvarları, köprüleri, sarayları, camileri ile tam bir mimari harikası olan İsfahan için “Esfahān nesf-e-jah astn ast” (İsfahan dünyanın yarısıdır) dye söylenir. Ayrıca İsfahan’ın merkezindeki Naghsh-e Jahan Meydanı, dünyanın en büyük meydanlarından biridir. Aynı zamanda UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. İsfahan’da sayısız tarihi eser var. Şehir merkezi aynı zamanda dünyanın 5. büyük alışveriş merkezine de ev sahipliği yapıyor.

İsfahan Gezi Rehberi
İsfahan Gezi Rehberi, İsfahan Nerede ?

İsfahan nerede ?

Tahran’ın 340 km güneyinde bulunan İsfahan, İran’ı hem kuzey – güney, hem de doğu-batı ekseninde kesen yolların kesişme noktasında bulunuyor.

İsfahan’a Ne Zaman Gidilir ?

Kuzeyden esen rüzgârlara açık coğrafi yapısı ve 1590 metre yüksekliğe sahip olması nedeniyle şehir kışın karasal iklimin etkisi altındadır. Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar görülebilmekle birlikte; nem oranının düşük olması ve gündüz ve gece sıcaklık farklarının küçük olması nedeniyle yaz ve ilkbaharda hava koşulları elverişlidir. Kış aylarında gece sıcaklıkları önemli ölçüde düşer. Ortalama sıcaklıkların 21 – 30 derece arasında değiştiği Mayıs – Eylül dönemi İsfahan’ı görmek için en uygun zamandır.

İsfahan’a Nasıl Gidilir ?

İsfahan’da bulunan İsfahan Uluslararası Havalimanı‘na hem iç, hem de dış ülkelerden uçmak mümkündür. İstanbul’dan şehre haftanın 4 günü uçuş var. Ayrıca İsfahan şehrine ulaştıktan sonra rahatlıkla gezmek için araba kiralamanız mümkün.

İsfahan’da Nerede Kalınır ?

İsfahan’da her gelir grubuna uygun otel seçenekleri bulunmaktadır. Ancak yoğun talep nedeniyle Mart ve Ağustos ayları arasında kalacak uygun bir 3 yıldızlı otel bulmakta zorlanabilirsiniz. Şehrin yatak kapasitesi 2000 adet ile yetersizdir. Otellerde sezon dışı yüzde 20 indirim seçeneği de mümkün oluyor.

İsfahan’da Ulaşım

İsfahan şehrine metro ve otobüs ile ulaşmak mümkündür. Ancak otobüsle ulaşım ana ulaşım seçeneğidir. Doğrudan sürücüye parayla veya bazı otobüs duraklarında satılan çok geçişli temassız seyahat kartlarıyla ödeme yapabilirsiniz. İran’da toplu taşıma araçlarında kadın ve erkek ayrı bölümlerde oturmak zorunda. Erkekler önde, kadınlar arkada seyahat ediyor. Şehirde metro inşaatı devam etmekte ve sürekli geliştirilmekte olan yeraltı ağının inşası, şehrin sayısız kültürel mirasına zarar vermekten kaçınarak yavaş ilerlemektedir. Ayrıca İsfahan, diğer şehirlere tren ve şehirlerarası otobüslerle bağlanmaktadır. Tahran ve Şiraz şehirlerine hem tren, hem de karayolu ile giden otobüsler ile ulaşılabilir. İsfahan şehir merkezi, İsfahan vilayetini oluşturan diğer şehirlere karayolu ile bağlıdır.

İsfahan Mutfağı

İsfahan’ın en meşhur yemeği beryouni’dir. Koyun eti ve ciğerlerin tarçınla pişirilmesiyle yapılan bu yemek, taftoon adı verilen özel bir ekmekle yeniyor. Ayrıca ördek, tavuk, kuzu veya dana etinden yapılan, nar ekşisi ve öğütülmüş cevizle pişirilen fesenjān ise pilavla servis edilen bir diğer milli yemek. Gaz adı verilen yemek ise gül suyu, yer fıstığı, safran ve bademle pişirilmiş bir yeme bitkisinin filizlerinden oluşan bir başka yöresel yemektir. Khoresh-e direği şehre özgüdür ve Farsçada yoğurt yahnisi anlamına gelir. Genellikle ana yemeklerle birlikte garnitür olarak servis edilen tatlı, puding benzeri bir yemektir. Yoğurt, kuzu veya dana eti, safran, şeker ve portakal kabuğundan yapılır.

İsfahan Mutfağı, Fesenjan
İsfahan Mutfağı, Fesenjan

Khan Gostar Restaurant: Ermeni Mahallesi’nde bulunan bu restoranda, vejetaryenler için pek çok seçenek bulunmaktadır. Ayrıca restoran, İsfahan’ın en popüler restoranlardan biri.

Bastani Traditional Restaurant: Naghsh-e Jahan meydanında bulunan ve İsfahan’ın en atmosferik restoranı olan Bastani, sunduğu yöresel lezzetlerin yanı sıra muhteşem iç dekorasyonu ile de dikkat çekiyor.

  • İpucu: İsfahan restoranlarında kendiniz vermezseniz veya hesaba eklenmezse bahşiş verme zorunluluğu yoktur. Ama tabii ki hesabın yüzde 10’unu bahşiş olarak bırakırsanız mutlu olacaklar.

İsfahan Gezilecek, Görülecek Yerler

İsfahan Gezi Rehberi
İsfahan Gezi Rehberi

Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan İsfahan, altın çağını 1050 – 1722 yılları arasında yaşamıştır. Bu dönemde kazanılan kültürel miras halen korunmaktadır. Fars – İslam mimarisi açısından oldukça zengin olan şehir, muhteşem bulvarları, köprüleri, sarayları, camileri ve minareleriyle tam bir mimari harikasıdır. İsfahan’da görülmesi gereken yerler şu şekildedir;

  • Atashgah Zerdüşt Tapınağı,
  • Buqe’h-ye Ibn-Sina,
  • Nizam al-Mulk,
  • Melikşah mezarları,
  • Jolfa (Ermeni Mahallesi),
  • Şeyh Bahai Hamamı,
  • Güvercin Kuleleri,
  • Ali Gholi Ağa hamamı,
  • Şah Meydanı,
  • Camiler Saraylar Köprüler,
  • Çiçek bahçesi,
  • İsfahan Şehir Merkezi’dir.

İsfahan Gece Hayatı

İran’da alkol satışının ve tüketiminin yasak olduğundan bar veya kulüp yok. Dolayısıyla gece hayatı yoktur.

İsfahan’da Festivaller

  • İsfahan Uluslararası Kent Teknolojileri Festivali,
  • İsfahan Uluslararası Çocuk ve Genç Filmleri Festivali,
  • Renk Festivali (Nisan).

İsfahan’da Alışveriş

İsfahan'da Alışveriş
İsfahan’da Alışveriş, İran halıları.

Tüm İran’da olduğu gibi İsfahan’da da halılar, kilimler ve minyatürler çok özeldir. Harika minyatürler satın alabilirsiniz. Khatam kari adı verilen yöresel el sanatları, renkli tahta çubukların birbirine bağlanmasıyla üretilir ve bu zanaatla yapılan fotoğraf çerçeveleri, hediye kutuları, tavla ve satranç tahtaları yöresel hatıra seçenekleridir.

 

Ayrıca; İran Gezi Rehberi yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir