1. Anasayfa
  2. Çeşitli Bilgiler

Çiftliklerde Yetişen Balık Türleri Nelerdir Ve Özellikleri

Çiftliklerde Yetişen Balık Türleri Nelerdir Ve Özellikleri
Çiftliklerde Yetişen Balık Türleri Nelerdir?
0

Çiftliklerde Yetişen Balık Türleri Nelerdir Ve Özellikleri

Çiftliklerde Yetişen Balık Türleri Nelerdir: Günümüzde artan balık tüketiminden dolayı hem ülkemizde hem dünyada çiftlik balığı yetiştiriciliği hızla yayılmaktadır. Bu üretim, özel olarak tasarlanan kafeslerde ya da toprak havuzlarda yapılmaktadır. Halk arasında bu balıklar hazır yem ile beslendiklerinden dolayı sağlığa zararlı olarak bilinse de, uzmanlar bunun tam aksini söylüyor ve özellikle çiftlik balıklarının besin değerlerinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Bunun sebebi ise balıkların çiftliklerde kontrollü avlanması ve dengeli beslenmesidir.

Dünya üzerinde birçok farklı balık türleri yaşamaktadır. Fakat bu balık çeşitlerinin hepsini çiftliklerde yetiştirilmesi mümkün değildir.

Hangi balık türleri çiftlikte yetişir?

1 – ÇİPURA

Çipura Hangi Çiftlikte Yetişir?
Çipura Hangi Çiftlikte Yetişir?

Akdeniz Bölgesi‘nde yetişen çipura, çok eski zamanlardan bu yana, günümüzde en çok sevilerek tüketilen balıkların başında gelmektedir. Boyları 24 ve 36 santim arasında değişiklik göstermektedir. Çipura, deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu ve aynı zamanda çamurlu alanlarda yaşamaktadır. Üretim kültürüne en uygun olan balıklardan birisidir. Ülkemizde özellikle Güney sahilleri ve Ege kıyılarında yayılım göstermektedir. 100 ve 180 gram olan türlerine lidaki, 200 gram ve üstüne ise çipura denilmektedir.

2 – SOMON

Somon Hangi Çiftlikte Yetişir?
Somon Hangi Çiftlikte Yetişir?

Soğuk sularda yaşamaktadır. Ülkemizde sadece Samsun ili Bafra ilçesinden bulunan Derbent Baraj Gölü‘nde yetiştirilmektedir. Ülkemizde yetişen somonların ortalama ağırlıkları 2 kilo civarındadır. Bu balığın en çok yetiştirildiği ve aynı zamanda ihraç edildiği ülke Norveç‘tir.

3 – LEVREK

Levrek Hangi Çiftlikte Yetişir?
Levrek Hangi Çiftlikte Yetişir?

Kültür balıkçılığı denildiği zaman akla levrek gelmektedir. Eti yağsız olmasına rağmen çok lezzetlidir. Boyları ortalama olarak 40 ile 80 santim boylarındadır. Ağırlıkları ise 9 – 12 kilo olabilmektedir. Ülkemizde yaygın olarak çiftlikleri Karadeniz, Marmara ve özellikle Akdeniz’de yaygın olarak bulunmaktadır. Levrek balığının üreme miktarı ise bir hayli fazladır.

4 – ALABALIK

Alabalık Hangi Çiftlikte Yetişir?
Alabalık Hangi Çiftlikte Yetişir?

Ülkemizde neredeyse her ilde çiftliği bulunmaktadır. Aynı zamanda alabalık yetiştiriciliği konusunda Türkiye, Avrupa’da liderdir. Ülkemizde bazı restoranlar müşterilerine taze balık sunmak için kendilerine alabalık tesisleri kurmuşlardır.

5 – FANGRİ MERCAN BALIĞI

Fangri Mercan Hangi Çiftlikte Yetişir? Çiftliklerde Yetişen Balık Türleri Nelerdir?
Fangri Mercan Hangi Çiftlikte Yetişir?

Fangri mercan balığının çeşitli türleri bulunmaktadır. Türkiye’de ismi ” Mercan” olarak telaffuz edilmektedir. Dünyada en çok bu balığı yetiştiren ülke Japonya’dır. Ülkemizde birçok ilde mercan balığı çiftlikleri bulunmaktadır. Ağırlıkları yarım ve bir kilo arasındadır. Boyları ise 30 – 40 cm arasında değişmektedir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Biyom Nedir?

Biyom Nedir?

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir