1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Bebeklerde 0 – 3 Ay Fizik ve Motor Gelişimi

Bebeklerde 0 – 3 Ay Fizik ve Motor Gelişimi
Bebeklerde 0 – 3 Ay Fizik ve Motor Gelişimi
0

Bebeklerde 0 – 3 Ay Fizik ve Motor Gelişimi:

Bebeklerde 0 – 3 Ay Fizik ve Motor Gelişimi: Bebeğin fizyolojik ve zeka gelişimi anne karnında başlar. Yenidoğan evresinden sonra bebeğin yaşama ihtimali artarak yeni kazanımlar elde etmeye başlar. Özellikle anne sütü ile beslenen ve yeterli gıda alabilen bebeklerin ilk aylarda hızlı ve düzenli bir büyüme yaşadığı gözlemlenmiştir. Ancak 0 – 3 ay arası süt çocukluğu dönemi, iyi ve hassas bakım gerektiren bir süreçtir.

Bebeklerde 0 – 3 Ay Fizik ve Motor Gelişimi
Bebeklerde 0 – 3 Ay Fizik ve Motor Gelişimi

Sinir Sisteminin Gelişimi:

Bu hızlı gelişimin ilk olarak sinir sisteminde gözlenir. Yenidoğan bir bebek yüzüstü yatırıldığın da sağa ve sola çevirerek nefes alabilir, boğulma yaşamaz. Bebek 1 aylık olduğunda yüzükoyun yattığı yerden başını birkaç saniyede olsa yukarı kaldırabilmektedir. Bu gelişme sinir, kas ve iskelet sisteminin muntazam şekilde geliştiğini göstermektedir.

Gözlerin Gelişimi:

Bebekte Gözlerin Gelişimi
Bebekte Gözlerin Gelişimi

Yenidoğan bebek doğumu itibari ile parlak cisimleri farkederek, tespit edebilmektedir. Yani gözlerini parlak cisimlere diker ve uzun süre gözlerini ayırmaz. Ancak bakışları sizi yanıltmasın. Yenidoğan bebekler eşyaları idrak edip değerlendiremez ve eşyaları göremezler. 30 günlük sürenin ardından parlak cisimleri farkederek gözleri ile 180 ° boyunca takip edebilirler.

Dokunma Duyusunun Gelişimi.:

Yenidoğan bebeklerin bilhassa dudak çevresindeki duyuları iyi gelişmiştir. Özellikle 4 – 8 haftalık bir bebek yatarken ellerinden tutup kaldırılırsa, başı arkaya doğru düşer. Bunun yanında, dik konumda tutulursa boyun sinirleri ve kasları yeterli derecede gelişmediğinden sağa sola doğru hafif yatar. 12 haftalık döneme girildiğinde bebeklerde boyun kontrolü başladığından başlarını dik konumda tutabilirler.

Yakalama Refleksinin Gelişimi:

Yakalama refleksi 8. haftaya kadar devam eder. Bundan sonra göz ve ellerin koordinasyonu ile aktif yakalama gelişir. 12 haftalık bir bebek kendisine yaklaştırılan cismi zorda olsa yakalamayı başarır.

Duyma, Ses Çıkarma ve Tepki Verme Evresi:

Bebeklerin Duyma, Ses Çıkarma ve Tepki Verme Evresi
Bebeklerin Duyma, Ses Çıkarma ve Tepki Verme Evresi
  • 4 haftalık bir bebek boğazından bazı gürültülü garip sesler çıkarabilmektedir. 8 haftalık olduğunda ise a, i, o gibi bazı sesli harfleri çıkarmayı başarır. Kendine yaklaşıp konuşulursa, gülümser. 12 haftalıkken kendisiyle ilgilenildiğinde gülümser ve mutluluk ifade eden garip sesler çıkarır.
  • Bebek 12. haftasına ulaşmış ve hala gülümsemiyorsa, zeka geriliği veya ilgi eksikliğinden şüphe edilir.
  • Bebegin zeka ve fiziksel gelişimi için anne babanın rolü çok büyüktür. Annesi veya anne yerini tutan bakıcının çocuğa verdiği sevgi, güven duygusu, ilgi ve alaka onun çevreye uyumu ve kişisel özelliklerinin gelişmesinde büyük rol oynar. Bu tesir ömür boyu devam eder.
  • Bebekte ki fiziksel ve motor gelişimi ile beraber, sinir sistemi ve beyin-omurilik gelişir. Çocuk iradi hareketleri yapabileceği hareketlilik kazanmaktadır. Boyda uzama, kilo artışı ve kas iskelet sisteminin gelişmesi bebeğe hareketlilik kazandırır.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir