1. Anasayfa
  2. Çeşitli Bilgiler

Analitik Felsefe Nedir ? Çözümleyici Felsefe Ne Demek ?

Analitik Felsefe Nedir ? Çözümleyici Felsefe Ne Demek ?
Çözümleyici Felsefe Ne Demek ?
0

Analitik Felsefe Nedir ? Çözümleyici Felsefe Ne Demek ?

Analitik felsefe nedir, ne demektir? Kimler kurmuştur? Analitik felsefenin kurucuları kimlerden etkilenmiştir? vb. soruları cevaplandıracağız.

Analitik (Çözümleyici) felsefe, yirminci asır zamanında var olan ve geleneksel fikirleri kabul etmemesinden mütevellit oluşturulmuş bir okuldur. “Felsefe, bulunduğumuz yüzyılda ne ile uğraşıyor?” sorusunu sorduğunuzda, alacağınız cevaplardan birisi büyük ihtimalle, “analitik felsefe” olacaktır. Bir yüzyılı deviren varlığı dolayısıyla bazen analitik felsefe yerine “analitik gelenek” ifadesi kullanılmaktadır. Bununla birlikte bazıları bu kullanımın daha yerinde olduğunu savunmaktadır.

Analitik Felsefe Nedir ?
Analitik Felsefe Nedir ?

Analitik felsefe ilk çıktığı zamana göre bazı farklılıklar ve değişimler içeriyor olsa da şuan bulunduğumuz zamanda da devamlılığını göstermektedir. Özellikle İngiltere ve Amerika’da varlığıyla hüküm sürdüğünden söz edebiliriz. Ayrıca muasır felsefede öne çıkan iki felsefeden biridir. Analitik felsefe, anadili İngilizce olan ve Kuzey İskandinav bölgelerinde bulunanlar tarafından çokça benimsenmiştir. Bunun yanı sıra muasır felsefe içerisinde diğer öne çıkan felsefe olan “kıta felsefesi” çoğunlukla esas dilleri İngilizce olmayan bölgelerde benimsenen bir görüştür

Analitik Felsefenin Yaklaşım Şekli:

Çözümleyici Felsefe Ne Demek ?
Çözümleyici Felsefe Ne Demek ?

Analitik felsefe görüşünün ilk başlarda felsefi sorunlara çözüm şekli hakkında konuşmak gerekirse; bu felsefe büyük düzeneklere odaklanmaktansa daha ufak bir meseleyi ele alıp çıkarım yapmayı, çözüm getirmeyi hedeflemektedir. Yani daha çok dar kapsamlara dikkat eder ve yönelir. Analitik felsefe ilk ortaya çıktığı vakitlerde idealizme ve geleneksel felsefeye zıt bir duruş sergiliyordu. Biraz zaman geçtikten sonra ise fenomenolojiye zıt düşmüş oldu. Daha doğrusu kendini aniden zıt düşmüş buldu denilebilir. Böylelikle bundan mütevellit varoluşçulukla pek uyum sağlayan bir görüş olmadığı, gayet karşıt olduğu söylenebilir. Ayrıca analitik felsefe, karşıt düşme konusunda birkaç felsefe ile yetinmemiştir. Aynı zamanda kıta felsefesiyle de fikir terslikleri yaşamıştır.

Analitik Felsefeyi Kim Ortaya Çıkardı?

Analitik felsefeyi ortaya çıkaran isimler; Cambridge filozofu olan Bertrand Russell ve G.E Moore’dir. Tabii bu fikri doğal olarak tamamen sıfırdan üretmediler. Bu görüşü ortaya çıkarırken etkilendikleri ve örnek aldıkları kişiler vardı. Mesela Gottlob Frege, Ludwig Wittgenstein, Rudolf Carnap, Kurt Gödel, Karl Popper, Hans Reichenbach, Herbert Feigl… ve daha birçok isim bulunmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir