1. Anasayfa
  2. Teknoloji Bilgileri

Yapay Zekâ Nedir ? Yapay Zekâ Örnekleri ?

Yapay Zekâ Nedir ? Yapay Zekâ Örnekleri ?
Yapay Zeka Nedir ?
0

Yapay Zekâ Nedir?

Yapay Zekâ Nedir: Öncelikle konuya yapay zeka nedir sorusunun yanıtıyla başlamak daha doğru olur diye düşündük. Çünkü birçok insan yapay zeka nedir sorusu ile kafa karışıklığı yaşayabiliyor; aynı zamanda en doğru tanımı bulmakta zorlanabiliyor. Yapay zekâ, en geniş tanımıyla bilgisayarlar ya da bilgisayarların kontrolündeki robotların; çeşitli durumları insanlara benzer şekilde yerine getirebilmesidir. Yapay zekâ kavramı her ne kadar yeni gibi görünse de aslında tarihi 1940’lara kadar dayanmaktadır. Aynı zamanda “yapay zeka nedir” konusuna şunu da eklemekte fayda var ki; çağımızda yapay zekâ; problemlere daha hızlı, kolay ve erişilebilmesi basit olan çözümler sunarak ulaşılan yazılımsal bir kavramdır. Temelde bir insanın düşünüş tarzı, sorunlara verdiği karşılıklar baz alınarak oluşturulan bir teknolojidir de diyebiliriz. Yapay zeka nedir sorusunu, birden çok anlamıyla olabildiğince yanıtlamaya çalıştık. Konuyla alakalı detayları ve örnekleri yazının devamında bulabilirsiniz.

Yapay Zekânın Geleceği: Bir Tehdit mi?

Yapay Zeka Nedir ?
Yapay Zeka Nedir ?

Aslında teknolojik gelişmelerin temelde amacı insan hayatına hizmet etmektir. Teknoloji, insanların hayatını hızlandırmak, kolaylaştırmak ve karşılaştığı problemlere pratik çözümler bulmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Ancak teknolojinin insanın tahmin etmeyeceği kadar geliştiği ve takip etmekte dahi zorlandığı bu dijital çağ; zaman zaman birçok insan için ürkütücü ve korku gibi hislere sebebiyette verebilmektedir. Başta işsizlik konusunda kaygıları olan bir kişi, çalıştığı iş yerinde ileride kendisine ihtiyaç duyulmadan yapay zekanın sunduğu sistem ve robotlarla kendi yapabileceği işin halledilebileceğini düşünebilir. Bu da dolayısıyla sadece iş yerlerinde değil pek çok noktada insanlara “kendisine ihtiyaç duyulmayacağı hissini” vermektedir. Aslında yanlış değil ancak hâlâ bu konuda net bir şey söylemek ve bu yapay teknolojilerin zamanla insanların yerini alabileceğini söylemek şuan için pekte mümkün değil.

Konuyla alakalı çeşitli komplo teorileri dönmekte ve günümüzde oldukça çok sayıda; çeşitli filmler, diziler, kitaplar bu konuyu ele almaktadır. Hatta kimi zaman dünyayı ele geçiren robotlar dahi var bu eserlerde. Hâlâ yapay zekanın hayranlık bırakan bir mucize mi yoksa gelecekte insanları tehdit eden korkunç bir kavram mı olduğuna dair çok fazla düşünce var. Ama umarız ki yapay zekanın geleceği bilim kurgu eserlerindeki gibi; ürkütücü ve felaket senaryolarıyla değil, gerçek anlamda insanın hayatını kolaylaştıran ve kolaylaştırırken de insanlara zarar vermeyen nitelikte olur. Neyse konudan fazla sapmadan zamane yapay zekâ örneklerine gelin hep birlikte bir göz atalım:

Günümüzde Kullanılan Yapay Zekâ Örnekleri

Yapay Zekâ Örnekleri
Yapay Zekâ Örnekleri

Bu teknolojik buluş elbette dikkat çekici ve geleceği olan bir konu olmasının yanında günümüzde de sıkça kullanılan bir teknolojidir diyebiliriz. Yapay zeka ile hayatımızın pek çok alanında fayda sağlayabiliyoruz. Gelişmeye hâlâ çok açık olan bu teknolojinin günümüzde kullanılmakta olan örneklerini aşağıda açıkladık…

Siri (Sesli Asistan)

Siri (Sesli Asistan)
Siri (Sesli Asistan)

Apple’nin sunduğu Siri adlı sesli asistanı eminiz ki duymayan yoktur. Yapılış amacı, kullanıcıların sorduğu soruları cevaplamak, istedikleri kişi ile arama yapmayı sağlamak; aynı zamanda web hizmetlerindeki eylemleri gerçekleştirmek gibi çoğaltılabilir. Birçok dil desteği olan bu sistem aynı zamanda sesleri kolayca algılayabilmektedir. Bunun yanında kullanıcılar için pratik çözümler üretebilmektedir. Ancak siri  gibi ve ona benzer sesli asistanlar git gide çoğalmaktadır.

Google Haritalar

Google Haritalar
Google Haritalar

Kullanımı oldukça yaygınlaşan bu teknoloji insan hayatı için oldukça kolaylaştırıcı ve faydalı olmaya devam etmektedir. Pek çok insan gideceği adresi bulmakta ve o adrese ulaşma konusunda sıkıntı yaşadığı için bu yönlendirici harita kolay bir kullanım sağlıyor. Bunun yanı sıra yönlendirici oluşuyla hem dikkat çekiyor hem de pratik bir çözüm sağlıyor. Bunun yanı sıra yönlendirici oluşuyla hem dikkat çekiyor hem de pratik bir çözüm sağlıyor. Google haritaların, güncellemeler ile sürekli desteklenerek geliştiğinden dolayı hatalarının oldukça az ve güvenli bir sistem olduğunu söylemekte fayda var.

Chatbotlar
Chatbotlar

Karşınızda oldukça zeki bir insan varmışçasına sorduğunuz sorulara hızlı ve anlaşılır cevap veren chatbotlar, aynı zamanda size sohbet ediyormuş hissini de vermektedir. Git gide gelişen bu teknoloji özellikle belirli web sitelerinde ve e-ticaretin yoğunlaştığı alanlarda hizmet vermektedir. Hatta gelişmiş chatbotların karmaşık ve anlaşılması güç sorulara dahi çözümler üreterek yanıt verdiği rahatlıkla söylenebilmektedir.

Sosyal Medya

Sosyal Medya

Sosyal medya zaten hali hazırda pek çoğumuzun sıkça kullandığı bir alan. Paylaşım yapma ve iletişim kurma açısından insanlara büyük imkanlar sağlıyor. Elbette ki ilk var olduğu andan zamanımıza kadar gelen süreçte aynı şekilde kalmadı. Çeşitli teknolojiler ile birleştirilerek desteklenmiştir. Yapay zeka ise sosyal medyayı destekleyerek daha kullanılabilir, güvenli ve pratik bir hale dönüştürmüştür. Günümüzde birçok sosyal medya uygulaması siber suç gibi konularda karşılaşılan problemleri kontrol etme konusunda yapay zekanın desteğini almaktadır. Aynı zamanda sosyal medya kullanıcıları için çeşitli eğlenceli özellikler de sağladı diyebiliriz. Örneğin, yine birçoğumuzun sıkça kullandığı emojilerde de bu teknolojiden faydalanılmaktadır.

E-Ödeme

E-Ödeme
E-Ödeme

İnternetten alışveriş yapmanın bu denli popüler olduğu çağda; satın aldığımız hizmet ya da ürünler için yapacağımız ödemelerin de yapay zekaya ihtiyacı vardır. Hem çeşitli e-ticaret siteleri hem de pek çok banka bu teknolojiden faydalanarak kullanıcılara güvenli bir şekilde para harcayabilecekleri sistemleri sunarlar. Aynı zamanda bu sistemler güvenli bir deneyim sunmanın yanında; pratik ve hızlı bir hizmet verdiği için insanların geçmişte tereddüt ettiği pek çok konuyu da ortadan kaldırmışlardır.

Android’i Kim Buldu ?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir