1. Anasayfa
  2. Şifalı Bitkiler

Papatya Çayı Nedir ? Papatya Çayının Faydaları

Papatya Çayı Nedir ? Papatya Çayının Faydaları
Papatya Çayı Nedir ?
0

Papatya Çayı Nedir ?

 Papatya Çayının Faydaları

Son zamanlarda ismini sıklıkla duymaya alıştığımız çay türlerinin başında geliyor papatya çayı. Bu bitki pek çok çayırda ve benzeri bitkilerin olduğu alanlarda sıklıkla rastladığımız beyaz çiçekler açan Bileşikgiller familyasından bir üyedir. Boyları bazı zamanlar 27-28 cm’ye kadar uzayabilmektedir. Beyaz yapraklarında sap bulunmamaktadır.

Bu bitki oldukça hoş kokulu olmasının yanı sıra, hafif ve içerisinde; tanen, glikozitler ve acı madde bulunmaktadır. Genellikle yaz aylarında toplanan bitki; gölge ve hava alan yerlerde kurutulmaktadır.

Papatya Çayı Nedir ?
Papatya Çayı Nedir ?

Papatya Çayının Faydaları:

Ağrıları dindirici özelliklerinin yanı sıra; vücudu rahatlatıcı ve sinirleri yatıştırıcı etkileri de bulunmaktadır. Vücut ısısını yukarılara taşıyarak, terlemeye aracılık eder. Soğuk algınlığı ve daha şiddetli geçen grip gibi hastalıkların erken sürede atlatılmasına yardımcı olur. Bağırsak gazları, idrar söktürme ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olma gibi de fonksiyonları vardır. Bademcikteki iltihapları giderme, boğaz ve mikrop öldürücü özelliğiyle ağız yarılarını giderme gibi özelliklere sahiptir. Bayanlarda sıklıkla rastlanan; adet dönemlerindeki sancıların azaltılması ve giderilmesi konularında da etkin rol oynamaktadır.

Daha önceden bahsettiğimiz gibi kurutulmuş bitkilerinin kaynatılarak demlenmesi sonucu hazırlanmaktadır. Bağışıklık sistemini destekleyici unsurları barındırdığından; grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara oldukça iyi gelmektedir. Ayrıca bu bitki çayının tüketilmesi, bu hastalıkları geçirme riskini cidde oranda azaltabilmektedir. Bu yolla bu hastalığın ortaya çıkmasına sebebiyet verecek virüslerle mücadele eder.

Papatya Çayının Faydaları
Papatya Çayının Faydaları

Yaraların Hızlı Şekilde İleşmesini Sağlar: Antioksidan özellikleri kendisinde barındıran bitki; iltihapları gidermeye, yaraların dezenfekte edilmesinde etkin rol oynamaya adaydır. Bu sayede etkin olabilecek mikroplarında kırılmasına yardımcı olur.

Papatya Çayının Cilde Faydaları:

Papatya çayı cilt bakımı için pek çok ünlü markaların kozmetik ürünlerinde yer almaktadır. Ayrıca pek çoğunuzun bildiği gibi oldukça güçlü bir antioksidandır. Bu sayede cildin nemlenmesine ve temizlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden genellikle günde bir defa tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Akne ve sivilce gibi kötü görüntüye sebep olan yerlerin temizlenmesine katkı sağlar. Göz altı kısmında bulunan karartıların azalmasına, şişmelerin giderilmesine yardımcı olur.

Papatya Çayı Kasları Gevşetir:

Krampları gidererek rahim bölgesindeki kasların rahatlamasına yardımcı olur. Ayrıca diğer bölgelerdeki kasları da gevşetici özelliğe sahiptir. Kaslarda spazm ve ağrıya gidermeye yardımcı olan glisin maddesinin değerinin fazlalaşmasına aracılık eder. Çok fazla tüketildiğinde ishal ve mide ağrılarına sebebiyet verebilir.

Papatya Çayı Kasları Gevşetir
Papatya Çayı Kasları Gevşetir

Papatya Çayının Saçlara Faydası:

Papatya çayı, saç sağlığı için oldukça önemli bir bitkidir. Saç diplerini güçlendirici özellikleri bulunan papatya çayı, bu sayede saçlarınızın dökülmesine engel olur. Kafa derisinin sağlığını da korumakta başarılı olan çay, aynı zamanda kaşıntıları da ciddi derecede azaltır.

Papatya çayı bunların haricinde; kan şekerinizi sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olur. Migren hastalığında ortaya çıkan ağrıları ciddi derecede azaltır. Çok etkili bir antibakteriyel olması özelliğiyle, pek çok soğuk algınlığı ve benzeri hastalıktan kolayca kurtulmanıza sebebiyet verir. Sinir sistemi üzerindeki etkileri de göz önünde bulundurulduğunda stresten kaynaklı rahatsızlıklarda ciddi rahatlama hissi verir ve düşüncelerden arınmanıza destek sağlar.

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır:

Hazırlaması çok zor olmayan bir bitki çayıdır.

Papatyaları yıkayın, daha sonra dilimlenmiş elma parçacıkları hazırlayın. Bunları bir kaşık yardımıyla iyice ezdikten sonra yıkadığınız papatya bitkisiyle karıştırın. Sonrasında hazırladığınız bu karışımı iyice demleyerek (kaynar suda) süzün. Daha sonra biraz soğumaya bırakarak, ılık bir şekilde içerisine zevke göre limonda katarak tüketin..

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır
Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır

Papatya Çayı Nelere İyi Gelir:

Papatya Çayının Faydaları:

  • Saç sağlığı ve kuru ciltler için nemlendirici özellikleriyle iyi bir koruyucudur.
  • Sinir sistemi üzerindeki etkisiyle, sinir sisteminin iyi bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Kadınlardaki ay başı sorunlarının giderilmesine destek olur.
  • Banyo suyunuzla karıştırarak, sinirlilik ve stres halinizi dindirebilirsiniz.
  • Uyku sorununuzu atlatmaya bir fincay papatya çayı iyi gelecektir.
  • Ayakların hassas kısımlarına uygulayarak, mide ağrısı problemlerinize şifa bulabilirsiniz.
  • Karaciğer sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Karaciğere masaj yaparak uygulanabilir.
  • Duş alırken banyoda kullanarak, depresyonlu hallerden arınmanıza yardımcı olur.
  • Yara ve ağrıların giderilmesine katkı sağlar.
  • Çürük ve belli yerdeki morlukların azalmasına destek olur.
  • Arı ve böcek sokulan yere uygulanması halinde, daha hızlı iyileşmesine aracılık eder.
  • Koklanması halinde bazı alerjik ve solunum yoluyla alakalı sorunların giderilmesine etki eder.
Papatya Çayı Nelere İyi Gelir
Papatya Çayı Nelere İyi Gelir

Papatya Çayının Zararları:

Her bitkide ve besinde olduğu gibi papatya çayıda çok fazla derecede tüketildiğinde zararlıdır.

  • Özellikle çocuklara ağız yoluyla verilmemelidir. Ciltlerinde sorun yaşanmasına sebep olabilir.
  • Tansiyon ve şeker hastalığı rahatsızlığı çekenlerin doktor tavsiyesi ile kullanması tavsiye edilir.
  • Epilepsi hastalarının kullanması önerilmez. Çünkü papatya çayının sinir sistemi üzerinde ciddi etkileri vardır.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir