1. Anasayfa
  2. Coğrafi Bilgiler

Manavgat Çayı

Manavgat Çayı
Manavgat Çayı'ndan güzel bir sonbahar manzarası..
1

Manavgat Çayı Batı Toroslar‘ın doğu yamaçlarından doğar. 90 Kilometre uzunluğundaki Manavgat Çayı Manavgat Çağlayanı‘nı oluşturarak Akdeniz‘e dökülür.

Çayın tarihteki adı Melas’tır.

Batı Toroslar‘da bulunan pek çok kaynak ile beslenen Çay, dünyanın en büyük yeraltı suları olarak bilinen Dumanlı 1 ve Dumanlı 2 yeraltı suları ile de beslenmektedir. Çay güneybatı istikametine yönelerek dar vadilerden geçer.

Manavgat Çayı ve Dar Vadiler
Manavgat Çayı ve Dar Vadiler. Köprülü Kanyon Civarı..

Yeraltı suları ile beslenmesi nedeniyle çayın suları sıcak yaz günlerinde bile soğuktur. Çay denize yaklaştıkça denize paralel bir yol izler. Manavgat ilçesinden geçtikten sonra Manavgat ilçesinin doğusunda alüvyonlarıyla oluşturduğu deltadan Akdeniz’e dökülür.

Çayın uzun yıllar ölçülen debisi 25 – 125 m³ /sn’dir

Çay üzerinde Oylumpınar ve Manavgat Hidroelektrik Barajları kurularak elektrik üretilmektedir. Barajlar çayın hızını düşürürler. Barajlardan aşağıda kalan kısımlarında çay üzerinde orta ölçekli teknelerle taşımacılık yapılabilmektedir.

Manavgat Çayı Türkiye’nin su rejimi en düzenli akarsuyudur.

Çay üzerinde rafting de yapılır.  Çayın rafting başlangıç noktasına varmak için Alanya – Manavgat karayolundan evvel 10 km. doğuya, daha sonra kuzeye Akseki istikametine dönülür. Akseki’ye 4 km. kala İbradı yönüne dönüldükten sonra 11. kilometrede Şahap Köprüsü‘ne ulaşılır. Burası rafting için başlangıç noktasıdır.

Manavgat Çayı Rafting
Manavgat Çayı, rafting yapman için ideal güzergahlardan birisidir. Turistlerin bu coğrafyadaki en önemli aktivitelerisinden birisi de raftingdir..

Çayın çevre civarı zengin turizm çeşitliliğine olanak tanıyan bir bölgededir. Altınbeşik Mağarası içinde barındırdığı gölleri, dikit ve sarkıtları ile görülmeye değerdir. Ormana ve İbradi yerleşim alanları civarı, dağ bisikleti, trekking, yamaç paraşütü ve pek çok doğal aktivite için elverişlidir. Yörede; yaban domuzu, yaban keçisi, kınalı keklik, tavşan ve çeşitli kuş türleri de bulunmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir