1. Anasayfa
  2. Tarihi Bilgiler

Keops Piramidi Ve Özellikleri

Keops Piramidi Ve Özellikleri
Keops Piramidi Ve Özellikleri
0

Keops Piramidi Ve Özellikleri: Mısır piramitleri arasından en büyüğü ve Antik Dünyanın 7 Harikasından biri olan Keops Piramidi, kısa ve öz şekilde tarihteki en ünlü ve hakkında en çok tartışma yapılan eserlerden biridir. Bu devasa anıtlar, inşa edildikten binlerce yıl sonra bile sahip oldukları yükseltiyle eşsiz kabul edilmektedirler. Ayrıca devasa kütlesi ve mimari yapısı ile insanlığı şaşırtmaya devam ediyorlar.

Dönemin titiz yönelimleri ve akıllara durgunluk veren yapıları, dünya dışı bir itici güce (mesela uzaylılar) sahip olduklarına dair desteklenmeyen öneriler de dahil olmak üzere, yapılışı hakkında birçok teoriye yol açmıştır.

Keops Piramidinin Boyutları Hakkında Bilgi

Üç Giza Piramidi içinden en büyüğü olan Keops Piramidi (Büyük Piramit), Firavun Keops (Khufu) tarafından inşa edilmiştir. Taban ölçüleri iki tarafta da 230 metredir, yani tabanı kare şeklindedir. Ayrıca 146 metrelik bir yüksekliği bulunmaktadır. Dört taban kenarı arasındaki en büyük uzunluk farkı sadece 4,4 santimetredir. Dönemin şartlarına göre eşsiz bir mühendislik başarısı olduğunu söyleyebiliriz.

Keops Piramidi Nerede Ve Ne Zaman Yapılmıştır?

Kahire - Gize'deki yıkık bir Keops Piramidi, Keops Piramidi Ve Özellikleri..
Kahire – Gize’deki yıkık bir Keops Piramidi

Milattan önce 2500’lü yıllarda, az önce de adından söz ettiğimiz Firavun Keops (Khufu) tarafından yaptırılmıştır. Keops Piramidi, Mısır sınırında yer alan ve başkent Kahire’ye bağlı olan Gize (El Giza) da yer alıyor. Ayrıca “Gize Antik Kenti” olarak da bilinen bu bölgede, Keops Piramidi’nden daha küçük yapıda iki piramit daha bulunmaktadır.

Yapımında Kullanılan Malzemeler

Piramidin arka kısmında bulunan bir devenin fantastik bir görüntüsü
Piramidin arka kısmında bulunan bir devenin fantastik bir görüntüsü

Piramit, bazıları 50 tondan fazla olan yaklaşık 2.300.000 blok içermektedir. Piramidin yapısındaki herhangi bir yerden taşınarak değil, inşaatın hemen yanında kalıplara dökülen bir karışımla hazırlandığı düşünülmektedir. Kireç taşı, sodyum, su, soda, karbonat ve kilin bir araya getirilip, bir kapta donarak taş bir blok haline gelmesi sağlanmıştır.

Uzun yıllar süren inşaata tüm taşlar büyük bir hassasiyetle ve özenle döşenmiştir. Bu taş blokları Piramide pürüzsüz bir yüzey vermiş ve oldukça parlak bir görüntü sağlamıştır. Ayrıca piramidin en tepesinde, yoğun güneş ışığında parlayan ve çok uzak mesafelerden görülebilen göz kamaştırıcı (özellikle gece vakti) bir tabaka mevcut.

thumbnail
Önerilen Yazı
Gezegenimiz Hakkında Az Bilinen 10 Tuhaf Gerçek

Gezegenimiz Hakkında Az Bilinen 10 Tuhaf Gerçek

Keops Piramidi İçi ve Sırları

Keops Piramidi Sırları, Keops Piramidi Ve Özellikleri..
Piramidin ile ilgili bilinmeyenler ve Sırları

Keops (Khufu) piramidinin iç odaları ve geçitleri benzersizdir ve bazı esrarengiz özellikler içerir. Bir dizi gizemi de içinde barındıran ve yapımı bitmemiş bir yeraltı odası ve üst odalardan yayılan bir “hava şaftı” vardır.

Bunlar son zamanlarda küçük robotlar kullanılarak araştırılsa da, dizili olan bazı taşların pasajların içini gizlediği fark edilmiştir. Piramide girerken büyük bir galeriye açılan sıkışık bir geçitten tırmanmak gerekiyor. Bu geçit 8.74 metrelik yükseklikle ve tamamen Aswan’daki Güney ocaklarından getirilen kırmızı granitten inşa edilmiştir. Geçidi takip ettiğinizde sizi Kralın odasına götürür.

Kraliyet odasının üstünde, taşların ağırlığını dağıtmak için bastırılmış bir çatı oluşturan büyük konsol bloklarla kaplı, masif granit bloklardan oluşan beş adet (ağırlığı dağıtmak amaçlı) oda bulunmaktadır. Ayrıca kırmızı granitten oyulan kralın lahiti, piramidin tam merkez ekseninde bulunmaktadır. Bu mezar odası, bir dizi masif granit blokla kapatılmıştır. Bunun yanında şaftın girişi, açıklığı gizlemek için kireçtaşı ile doldurulmuştur.

Öbür Dünya İle İlgili Kehanetler

Piramitlere Farklı Bir Bakış
Keops Piramidi Ve Özellikleri, Piramitlere Farklı Bir Bakış

Khufu’nun morg kompleksi ayrıca yedi büyük çukur içeriyordu. Bunlardan beşi piramidin doğusunda yer almaktaydı ve hepsi aynı şekildeydi. Bu tuğla kaplı tekne şeklindeki yapıların, Kralı hedeflerine taşıması için “öbür dünyada kullanılmak üzere” tasarlandığı iddia edilmektedir. Bu tip tekne modeli mezarlar, Mısır’ın kraliyet döneminde uzun bir tarihe sahip. (İçinde ortalama 18-19 metre uzunluğunda gerçek tekneler içeren 14 çukurdan oluşan bir filo olduğunu düşünün), Mısır’ın en eski krallarının Mezarlığı olan Abydos’taki bir hanedan 1 morg muhafazasında keşfedilmiştir. Bununla birlikte, çoğu zaman, Khufu’da olduğu gibi çukurlar gerçek tekneleri içermekten ziyade, sadece tekne şeklindeki modellerden oluşuyordu. Khufu, kendine pozitif ayrımcılık yapmış sanki.

Bununla birlikte, bu tekne modelindeki çukurlara ek olarak, Khufu (Keops) piramidinin güney tarafında, tamamen sökülmüş tekneler içeren iki büyük ve dikdörtgen taşlarla kaplı çukur vardı. Bunlardan biri piramidin güney tarafındaki özel bir müzeye kaldırılmıştır. Burada da yeniden inşa edilmiştir. Bu sedir teknesi 43,3 metre uzunluğuna sahip ve halatlarla birlikte dikilen 1.224 ayrı parçadan oluşturulmuştur. Bu tekneler mezar alayı için ve özellikle kralın son dünyevi yolculuğuna (cenazesine) bağlı ritüel nesneler olarak kullanılmış gibi görünmektedir. Kullanıldıktan sonra yerlerinden sökülüp tekne şeklindeki bu kuyulara gömülmüşlerdir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir