1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Kene Nedir ? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Neler ?

Kene Nedir ? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Neler ?
Kene Ne Demek
0

Kene Nedir ?

Kene, örümceğimsiler sınıfına bağlı, kan emici bir ekoparazittir. Bacaklarındaki çengeller sayesinde deriye rahatça yapışıp, hortumu ile kan emer. Doyana kadarda bırakmaz. Keneler bakteri, virüs, parazit gibi birçok hastalığı taşıyarak; felç ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilirler. Dünyada her bölgede de keneye rastlamak mümkün.

Keneler gelişme evrelerinde mutlaka kan emmek zorundadırlar. Hatta bu evrelerine göre farklı bir bölgede kan emmeyi tercih ederler. Mesela larvalar daha ince, kulak içi derisi gibi yerleri tercih ederken, ergin olanlar vücudun diğer yerlerinden kan emmeyi tercih ederler. Dişi keneler kan emmeye başladıklarında büyümeye de başlarlar. Ancak erkek kenelerde bu şekilde bir büyüme görülmez. Ayrıca larvalar 3 ile 5 gün kadar kana doyarken, erişkinler ise 20 güne kadar kan emebiliyorlar. Aynı zamanda keneler vücutlarının yaklaşık 30 misli kadar kan emme kapasitesine sahipler. Tamamen kanla doyduktan sonra deriyi bırakırlar.

Kenelerin çoğu deriye yapıştıklarında herhangi bir ağrı ve benzeri belirtilerde bulunmaz. Sadece kızarıklık veya şişme gibi belirtiler söz konusu olur. Hastalık yayması için ise en az 24 saat kadar deride tutunması gerekir. Bu sebeple keneyi görür görmez bilirkişiler tarafından müdahale etmek gerekir. Şimdiye kadar keneler yüzünden bulaşan 20 farklı hastalık ortaya çıkmıştır. Bunlardan en ölümcül olabilecek olanı kırım kongo kanamalı ateşi hastalığıdır.

Kene Nedir?
Kene Nedir ? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Neler ?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir ?

Kene ısırması sonucu bulaşan, ateş ve kanama etkisi gösteren ölümcül enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığa sebebiyet veren kırım kongo virüsüdür. Çok sık görülmemekle beraber, ciddi tehlike de oluşturmuyor. Ancak sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu bölgelerde virüsün bulaşmış olduğu kan ya da sıvı, deri ile maruz kalırsa insandan insana bulaşma riski ortaya çıkıyor. Bu da daha çok sağlık personellerinde görülüyor. Bunun dışında tarım ve hayvancılık yapan kişiler de ayrıca risk altında.

Kırım kongo kanamalı ateşi genellikle ateş ile başlıyor. Bu hastalığın yayılmasını engellemek için evvela hijyen tedbiri almak gerekiyor. Ayrıca kontrolleri zamanında yapmak ve aksatmamak gerek.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Neler ?

Genellikle başlangıçta yüksek ateş ile beraber; baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, eklem ve karın ağrısı gibi belirtiler gösterir. Yaygın olarak ciltte kızarıklık ve morarma, özellikle burunda şiddetli kanama görülebiliyor. Daha şiddetli durumlarda ise bilinçte dalgalanmalar da yaşanabiliyor. Hastalığın ilerleyen haftalarında ise karaciğer ve böbrek bozukluğu sonucu ne yazık ki ölümle sonuçlanabiliyor. Ancak uzmanlar araştırmalara göre hastalığın yalnız yüzde 50’sinin ölümle sonuçlandığı tespit etmiştir.

Kene Isırması
Kene Nedir: Kene Isırması

Kene Isırmasında Ne Yapmak Gerekir ?

Deriye yapışan kenenin düzgün bir şekilde ve derhal çıkarılması gerekiyor. Bu sebeple keneyi fark ettiğiniz anda kendiniz hiç müdahale etmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Asla el teması yapmamalı ve kesinlikle cımbız ve benzeri aletlerle çıkarma işleminde bulunmamalısınız. Vazelin, nane yağı, zeytin yağı gibi maddeler kullanmamalısınız. Bu maddeleri kullanmanız durumunda kene üzerindeki virüs daha hızlı bir şekilde deriye enfekte olacaktır.

Keneyi çıkartırken temiz ince uçlu bir cımbız kullanılır. Özellikle hiçbir kalıntı kalmaması için derinden yakalamak; ağız ve kafa kısmı ile beraber keneyi tutup; yavaş ve nazik hareketlerle yukarı yönlü çekmek gerekiyor. Daha sonra işlem bitince sıcak su ya da alkol ile elleri dezenfekte ederek hijyen sağlanır. Ayrıca kenenin çıkarıldığı yer de tentürdiyot ya da alkol ile dezenfekte edilir.

Kene ısırmasından sonra herhangi bir -baş ağrısı, kas ağrısı, kusma ve baş dönmesi gibi- belirtiler olduğu takdirde mutlaka 112 Acil’e başvurmalısınız.

Kene Isırığından Nasıl Korunmak Gerekir ? Önlemler Neler ?

Özellikle tarımla ilgileniyorsanız araziye çıkarken uzun kollu gömlek ve pantolon giymeniz kenenin deriye ulaşmasını engelleyecektir. Aynı şekilde hayvancılık yapanlar için de bu geçerli. Bunun yanında çok fazla arazide oturmak, uzanmak kene temasını oluşturabilecek hareketlerdir. İş bitince eve geldiğinizde duş almalı; özellikle kol altı, bacak arası, saçlara yakın yerleri ve benzeri tüm vücudu kontrol etmelisiniz. Kene kovucu ilaç kullanmakta etkilidir.

Ayrıca Propolis Nedir ? Propolisin Faydaları yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir