1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri

Hamilelik Şikayetleri Nelerdir ? Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler ?

Hamilelik Şikayetleri Nelerdir ? Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler ?
Hamilelik Şikayetleri Nelerdir ?
0

Hamilelik Şikayetleri Nelerdir ?

Hamilelik Şikayetleri Nelerdir: Hamilelik sürecinde annelerin olmazsa olmaz birtakım şikayetleri vardır. Bazıları sorunsuz şekilde bu dönemi atlatırken, bazılarının deyim yerindeyse sırtı yere gelmez. Ancak 9 ay 10 günlük süre zarfında olmazsa olmaz belli başlı şikayetler vardır. Bunlar; bulantı, iştah, akıntılar, nefes darlığı, bacaklarda varis, basur ve sık idrara çıkmadır.

Hamilelik Şikayetleri Nelerdir ?
Hamilelik Şikayetleri Nelerdir ?

1 – Bulantı

Hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusma sık görülen bir şikayettir. Annelerin hormonlarındaki değişimler kokulara karşı hassasiyeti arttırarak, kokulardan rahatsız olma neticesinde bulantı ve kusmayı tetikler. Bazen anne adayları gıdaları tatmak şöyle dursun, kokusunu duymakla, hatta o gıdayı görmekle bile bulantı hissedebilir, hatta kusar. Bundan dolayı bu tabloya “Aşyerme” veya “Aşerme” denir. Hamileliğin 2. ve 4. ayları arasında görülen Aşerme ilk zamanlar kusmalara neden olsada ilerleyen zamanda yavaş yavaş kaybolur. Aşerme ile birlikte tükürük salgısında artış görülmektedir.

Bu dönemde şikayetler geçici olup, doktor müdahalesine gerek yoktur. Aşırı bulantı durumunda hamilelere uygun reçeteli ilaçları doktordan isteyebilirsiniz. Ancak hamileliğin son aylarında aşırı bulantı ve kusma görülürse, doktora görünmek gerekir. Araç ile seyehatler de bulantı ve kusmayı tetikleyeceğinden uzun yolculuklardan uzak durulmalıdır.

2 – İştah

Anne adaylarının bu süreçte beslenmeye daha fazla önem vermeleri gerekir. Aşırı kilo alımı doğumu zorlaştıracağı gibi sağlıksız bir hamilelik dönemi geçirmeyi sağlayacaktır. Hamilelikte vitamin, protein ve mineral ihtiyacı artacağından, unlu, şekerli gıdalar yerine bol sebze ve et tüketilmesi daha uygundur.

Hamileler genellikle eksi gıdalar, hamur işi yiyecekler ve baharatlı gıdalara ilgi gösterirler. Halbuki bu yiyecekler aşırı kilo, midede yanma, kabızlık ve gaz şikayetlerine sebebiyet verir. Bunun için hamilelere hazmı zor yiyecekler yerine, hazmı kolay meyve, sebze yemeklerine ağırlık vermeleri tavsiye edilir.

Halk arasında “hamile kadın iki can taşır, iki kişilik yemelidir” düşüncesi yanlıştır. Aşırı beslenme şişkinlik ve gaz yaparak rahatsızlık verir. Böyle durumlarda doktora başvurmak yerine hamile diyeti uygulayabilirsiniz. Ayrıca evde erik ve incir kompostosu tüketerek kabızlık giderilebilir.

3 – Sık İdrara Çıkma

Bilhassa hamileliğin son aylarında, bebeğin kapladığı alanın artarmasıyla ve bebek ağırlaşması ile idrar kesesine tazyik(baskı) yapar. Bu basınçta sık idrara çıkma şikayeti ile kendisini belli eder. Aynı zamanda bu tablo ciddi bir hastalığa işaret olmayıp, hamileliğin normal şikayetlerinden biridir.

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler ?
Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler ?

4 – Bacaklarda Varis

Hamileyken ayakta durmak zorunda kalan, ayakta çalışan hanımlarda bacak veya toplardamarlarda genişlemeler görülmektedir. Bu sıkıntı varis çorabı giymekle, kısa mesafeli yürüyüşler yapmakla ve bacak altına yastık koyup bacakları yükseltmek ile tedavi edilir.

5 – Basur

Kabızlık beraber ortaya çıkan bu rahatsızlık, kalın bağırsak çıkışında meme başı gibi bir şişlikle kendini belli eder. Buna “Basur Memesi” denir.

Basur memesi iç ve dış kısımda olur. Büyük abdest sırasında veya sert zemine otururduğunda rahatsızlık verir. Bazen kanar. Kabızlık yapan baharatlı gıdalardan kaçınılmalı vitamin ve mineral açısından zengin kompostolar tüketilmelidir.

6 – Nefes Darlığı

Genellikle şişman olan anne adaylarında veya hamilelikte aşırı kilo alanlarda sık rastlanır. Bebeğin büyüdüğü koruyucu torba karnın üst kısımların da bulunan organlara baskı yapar. Bu haliyle, kalbi ilgilendiren rahatsızlıklara ve solunum darlığına sebep olur.

Hamileliğin son aylarında yorucu ve aşırı efor sarf edilen işlerden uzak durulmalıdır. Tabi bunu söylerken “devamlı uzanıp yatmaktan” bahsetmiyoruz. Anne adayları hafif ev işleri, kısa yürüyüşler ve yorucu olmayan işler yapmaktan geri kalmamalıdır.

7 – Küçük Akıntılar

Hamilelik sürecinde vajinada ki değişim kaynaklı idrar sızıntıları olabilmektedir. Bu sızıntılar çocuğun içinde bulunduğu sıvı ile karıştırılmamalıdır. Ayrıca 5. aya kadar rahimden hafif kanamalar gelebilmektedir. Bu telaş edilecek bir durum değildir. Ancak 5. aydan sonra ağrılı kanamalar mühim olup uzman hekimden yardım alınmalıdır.

Hamileliğin 2. yarısında idrar boşaltım esnasında yanma, kızarma ve idrar renginde değişiklik görülürse, bu ciddi bir rahatsızlığın işaretidir. Ayrıca bu şikayetler ile beraber, baş dönmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı ve göz kararması varsa mutlaka doktora gidilmelidir. Son olarak; bu belirtiler “hamilelik toksemisi” adı verilen ciddi bir hastalığın habercisidir.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir