Pomodoro, İtalyanca domates demektir. 1980’li yıllarda İtalyan bir öğrenci olan Francesco Cirillo, domates şeklindeki mutfak sayacından ilham alarak pomodoro tekniğini bulmuştur. Pomodoro tekniği zamanı daha verimli kullanmak için uygulanan bir çalışma yöntemidir.

Pomodoro tekniğinde mantık; belli periyotlar sonucu kısa molalar vererek çalışmaktır. Yani 25 dakika çalışıyorsunuz, bu 25 dakika çalışma sonucu 5 dakika mola veriyorsunuz. Toplamda 30 dakika olan bu sürece bir pomodoro deniyor. Bu pomodoro süreçlerini konuyu anlama şeklinize ve çalışmanıza göre artırabilirsiniz. Ancak dört pomodoro sonrası mola sürenizi 15 ila 30 dakika arasında yapmalısınız. Süreyi ayarlamak için alarm kullanmanız faydalı olacaktır. Kendinize bir başlama saati belirleyip önce 25 dakikaya, devamında 5 dakika sonrasına alarmı kurun. Bu şekilde günde 8 saate kadar çalışabilirsiniz. Yalnız çalışma periyotlarında işiniz dışında başka hiç bir şeyle ilgilenmemeniz gerekiyor. Verimlilik alabilmek için dış etkenleri tamamen etkisiz hale getirmelisiniz. Molalarda da kesinlikle çalışmanız hakkında düşünmemeniz gerek.

Pomodoro tekniğini uygulamanın amacı zamanı doğru şekilde yönetmek ve verim almaktır. Verilen kısa molalarla zihin daha az yorulur ve bu da çalışmanıza olumlu yönde etki eder. Eğer yoğun çalışmalarınızdan ötürü zamanı doğru kullanamayıp hiç bir işi bitiremediğinizi düşünüyorsanız, pomodoro tekniği kullanmak veriminizi arttırmanıza yardımcı olabilir. Verimli ders çalışmak için de oldukça etkilidir.
İlginizi çekebilir;