1. Anasayfa
  2. Öneriler

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanın Yolları
0

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır: Kitap okuma alışkanlığı birtakım insanlar için ızdırap olurken bazı kişiler içinse resmen doğuştan gelen bir hediyedir. Hepimizin yaşam boyunca bir takım “ufak” fakat başaramadığımız amaçlar vardır, bunlar çoğunlukla “kilo vermek”, “ertelemeyi bırakmak” ve hatta “aşık olmak” gibi küçük ve masum hedeflerdir. Kitap okuma alışkanlığı da bunlardan biridir ve çoğu insanın kendisi için belirlediği en önemli ve gerekliliği yüksek hedeflerden biridir. Aynı zamanda haklı olarak: İyi bir kitap fazlasıyla tatmin edici olabilmektedir. Size günlük amacınızın ötesindeki şeyleri öğretebilmektedir. Bunun yanında o kadar canlı karakterler yaratır ki, onları hakikaten tanıyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz.

Gençlerde, çocuklarda ve yetişkinlerde kitap okumak, şayet gerçekten kazanmak istediğiniz bir alışkanlıksa, bu bağımlılığa sahip olmanın birtakım yolları bulunmaktadır.

Öncelikle, ilgi alanınıza göre okurken eğlenebileceğiniz güzel kitaplar edinmeyi düşünebilirsiniz. Eğer berbat bir kitabınız varsa (yani ilginizi çekmeyen) ve kendinizi onu okumaya zorluyorsanız, bu bir angarya gibi görünecektir ve okumak size oldukça zor gelecektir. Bu hisleri arka arkaya birkaç gün size yaşatan bir kitap okuyorsanız, kitabı bırakıp gerçekten seveceğiniz bir kitap bulmalısınız.

Adım Adım Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak

Yaşam boyu düzenli kitap okuma huyu kazanabilmek için yapabileceğiniz bairtakım kolay alışkanlıklar vardır. Bunları sizler için makalemizde derledik, işte “kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?” sorusunun maddeler halinde cevabı:

  • Zamanları Ayarlayın
  • Daima Bir Kitap Taşıyın
  • Bir Liste Yapın
  • Sessiz Bir Yer Bulun
  • Televizyonu / İnterneti Azaltın
  • Çocuğunuza / Kardeşinize Okuyun
  • Günlük Tutun
  • İkinci El Kitapları Tercih Edin
  • Bir Kütüphane Alışkanlığı Edinin
  • Eğlenceli ve İlginizi Çeken Kitaplar Okuyun
  • Zevkli Hale Getirin
  • Bir Hedef Belirleyin
  • Bir Okuma Saatiniz ve Okuma Gününüz Olsun

Zaman Ayarlayın

Kitap Okumak İçin Zaman Ayarlayın. Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Her gün en az 5-10 dakika boyunca kitap okuyabileceğiniz birkaç belirli zamanınız olmalıdır. Bu kısa zamanlar, neredeyse her gün ayırabileceğiniz bir zaman olmalıdır. Mesela, kahvaltıda ve öğle yemeğinde (ve hatta yalnız yiyorsanız akşam yemeklerini dahil edebilirsiniz) okumayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Elbette bu biraz zor olabilir, ancak dinlenme zamanlarınızı ve gece uykuya dalmadan hemen öncesi gibi bazı zamanları da ekleyerek günlük kitap okuma sürenizi 30 ila 40 dakikalara kadar çıkarmanız mümkün. Bu muazzam bir başlangıç ​​ve bir başına harika bir günlük okuma alışkanlığı olacaktır. Ek boş zamanlarınıza göre bu süreyi artırmak sizin elinizde.

Daima Bir Kitap Taşıyın

Daima Bir Kitap Taşıyın

Nereye giderseniz gidin yanınızda bir kitap alın. Evden çıktığınızda, en azından ehliyetinizi, anahtarlarınızı yanınıza alırken, kitabınızı da genellikle yanınızda bulundurmaya çalışın. Kitaplarınızı sizinle birlikte ofise, iş projesine, randevulara ve kısacası gittiğiniz her yere götürebilirsiniz. Bunun yanında okumayacağınız zamanları istisna tutabilirsiniz nitekim. Beklemeniz gereken kısa bir zaman aralığı oluştuysa (doktor sırası gibi), kitabınızı açıp okumak için harikulade bir fırsattır.

Bir Liste Yapın

Okumak istediğiniz tüm harika kitapların bir listesini tutun. Bunu günlüğünüzde, bir cep defterinde, kişisel ana sayfanızda, kişisel bloğunuzda ve her yerde saklayabilirsiniz. İnternette veya herhangi bir ortamda iyi bir kitap gördüğünüz veya duyduğunuzda listenize veya slaytlarınıza eklemeyi unutmayın. Devamlı değişen bir liste tutun ve okuduklarınızın üstünü çizin. Hatta o kitaplarla ilgili internette anketlerin sorularını çözün.

Sessiz Bir Yer Bulun

Kitap Okumak İçin Sessiz Bir Yer Bulun

Evinizde rahat bir sandalyede oturabileceğiniz ve iyi bir kitapla kesintisiz bir şekilde kıvrılabileceğiniz bir yer bulun. Dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmek için sandalyenin yanında televizyon veya bilgisayar olmamalı, müzik veya gürültülü aile üyeleri / oda arkadaşları da mümkünse olmamalıdır. Böyle bir yeriniz yoksa, bir tane oluşturmaya çalışın.

Televizyonu / İnterneti Azaltın

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Projeleri

Gerçekten kitap okuma alışkanlığı edinmek istiyorsanız, TV ve İnternet tüketimini azaltmayı deneyin. Bu birçok insan için zor olabilmektedir. Yine de, İnternet / TV’yi düşürdüğünüz her dakikayı, daha fazla okumak için kullanabilirsiniz. Bu, size saatlerce kitap okuma süresi yaratabilmektedir. Ek olarak ücretli ve ücretsiz PDF kitapları da tercih edebilirsiniz.

Çocuğunuza / Kardeşinize Okuyun

Çocuğunuza Kitap Okuyun. Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Bilime göre çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın en iyi yolu, onlara kitap okumaktır. Nasıl mı?

Çocuğunuz varsa, onlara kitap okuyabilirsiniz. Hem sizde, hem de çocuklarınızda kitap okuma alışkanlığı oluşturmak için en iyi yollardan biridir. Bu, çocuklarınızın gelecekte hayatlarında başarılı ve verimli olmalarına da yardımcı olacaktır. Harika çocuk kitapları bulun ve onlara okuyun. Aynı zamanda, farkında olmadan kendiniz de okuma alışkanlığı geliştirmiş olacaksınız. Çocuğunuzla kaliteli bir zaman geçirmiş olacağınızı henüz söylemedik bile.

thumbnail
Önerilen Yazı
Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırmanın Etkili Yöntemleri Nelerdir ?

Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırmanın Etkili Yöntemleri Nelerdir ?

Günlük Tutun

Okuma listesine benzer şekilde, bu günlükte okuduğunuz kitapların yalnızca başlığı ve yazarı değil, mümkünse başladığınız ve bitirdiğiniz tarihler de olmalıdır. Daha da doğrusu, kitapla alâkalı düşüncelerinizi her birinin içine not koyarak hatırlayabilirsiniz. Okuduğunuz tüm harika kitapları görmek için birkaç ay sonra günlüğe göz atmanın vereceği hazzı ancak bunu uyguladığınızda tadacaksınız.

İkinci El Kitapları Tercih Edin

Ikinci El Kitaplari Tercih Edin
İkinci el kitapçılar, hem okuduğunuz kitapları belli bir tutar karşılığı verebileceğiniz; hem de uygun fiyata ikinci el kitapları alabileceğiniz yerlerdir. Ayrıca bunun için günümüzde bazı ikinci el alış/satış uygulamaları da mevcut. Ayrıca, insanların okumuş olduğu kitapları alıp sayfalarını çevirmek de farklı bir hazdır. Issız Adam’a sevgilerimizle diyerek bir sonraki maddemize geçelim.

Bir Kütüphane Alışkanlığı Edinin

Bir Kütüphane Alışkanlığı Edinin

Bir kitabı ikinci el kitapçıda okumaktan daha uygun bir maliyete getirmenin yolu da kütüphaneleri kullanmaktır. Önceki maddelerimizde belirttiğimiz “sessiz ortam”ı da size sağlayan kütüphaneler, özellikle kitap okumak için biçilmiş kaftan niteliğinde bir hazinedir. Bunun yanında, kitap okuma etkinlikleri düzenlemek için de kütüphaneleri tercih edebilirsiniz.

Eğlenceli ve İlginizi Çeken Kitaplar Okuyun

Eğlenceli ve İlginizi Çeken Kitaplar Okuyun

Sizi gerçekten kendine çeken ve sürükleyici kitapları bulun. Edebi şaheserler olmasalar bile, okumak istemenizi sağlarlar (ve buradaki amaç tam olarak budur). Zamanla daha uzun ve konuları ağır romanları ve edebi eserleri tercih edebilirsiniz.

Zevkli Hale Getirin

Kitap Okumayı Zevkli Hale Getirin. Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Okuma saatinizi günün en sevdiğiniz saati yapın. Okurken çay veya kahveye eşlik edecek bir kurabiyeden zarar gelmez. Rahat bir sandalyede olduğunuzdan da emin olun, bundan keyif alacaksınız.

Bir Hedef Belirleyin

Bir Hedef Belirleyin

Örneğin, kendinize bu yıl 50 kitap okumak istediğinizi söyleyin ve ardından bunu başarmaya çalışın. Yine de okumanın tadını çıkardığınızdan emin olun ve hedefi gerçekleştirme kısmını aceleye getirmeyin. Keyif alarak yapın.

Bir Okuma Saatiniz ve Okuma Gününüz Olsun

Bir Okuma Saatiniz ve Okuma Gününüz Olsun. Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Akşamları belli bir vakitten sonra televizyonu veya interneti kapatırsanız, sizin ve belki de ailenizin tüm üyelerinin her gece kitap okuyacağı belirli bir saatiniz olabilir. (Belki akşam yemeğinden hemen sonra). Bunu tüm güne veya daha uzun saatlere yaydığınız ek tatil günleri de olabilir. Elbette, karar size ve günlük programınıza kalmıştır. İyi okumalar!

Saati Kim Buldu ?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    bay_ld_m
    Bayıldım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir