Tam adı Pyotr Alekseyeviç Romanov. 1682 ve 1725 yılları arasında Rusya’yı yönetmiştir. İlginç kişiliği dolayısıyla bazı tarihçiler kendisine Deli Petro lakabını takmış ama yaptığı reformlarla Rusya’yı Avrupa devletleri seviyesine çıkarmasından ötürü Büyük Petro olarak anılmaya başlanmıştır.
1672 yılında Moskova’da doğan Petro, 1682 yılında 10 yaşında iken, hasta olan ağabeyi İvan ile tahta çıktı. Üvey ablası Sofia naibe idi ve ülkeyi o yönetiyordu. O sıralarda annesi ile beraber başkent yakınlarında bir mahalleye sürüldüler. Bu dönemde Petro sürekli okuyup kendisini geliştirdi. Rusya’ya gelen Avrupalılarla yakın ilişki kurdu. Kültürleri hakkında bilgi aldı. Latince ve Almanca öğrendi ve topçuluk eğitimi aldı. Daha sonra kardeşi Sofia’nın kendisinden kurtulmak için kurduğu tuzağın başarısız olmasıyla tahtın tek sahibi oldu.
Azak Kalesi
Petro ülkesi ile ilgili hayallerine ulaşmak için en önce ticareti geliştirmesi gerektiğini biliyordu. Rusya sıcak limanları olmayan bir konuma sahipti. Bu yüzden sıcak denizlere inme planıyla Azak kalesini almayı denedi ama düzenli bir ordu olmadığından bu planı başarısız oldu.
Akabinde hemen bir nehir donanması oluşturdu ve kaleyi hem karadan hem denizden toplarla kuşatarak teslim aldı.
Kuşatmadan sonra Petro, kendisi de denizcilik eğitimi almak için kimliğini gizleyerek yurtdışına çıktı. Marangozluk ve gemi yapımı hakkında eğitimler aldı, tersanelerde işçi gibi çalıştı. Gördüğü her şeyi inceledi ve ülkesine dönerken beraberinde getirttiği gemi ustaları ile tersaneler inşa ettirdi.
Döndüğünde Rus asilleri Avrupalılar gibi giyinmeye zorladı ve sakallarını kestirdi. Hatta kesmeyenleri kendisi zorla kesmiş dahası sakalı olanları vergiye tabi tuttuğu da söylenmektedir.
Orduyu Güçlendirdi
Kendisinden önce Rus ordusunu paralı askerler oluşturuyordu. Zorunlu askerlik uygulamasını getirterek paralı askerlere olan ihtiyacı ortadan kaldırdı. Askeri eğitime önem verdi. İlk Rus donanmasını kurarak, gemi sayısını artırdı ve ülkesini denizde de güçlü hale getirdi. Karada ve donanmada görev alacak insanların eğitimi içinde akademiler kurdu.
Şehirlerin gelişmesi için tüccarlara destek olup, lonca sistemini geliştirdi. Sanayi sektörlerini devlet tekeline alıp, yeni sektörlerin doğmasına yardımcı oldu.
İlk Rus gazetesini çıkardı. Rus alfabesini geliştirdi. Avrupa’ya bir çok öğrenci gönderip eğitimde yenilikler yaptı. Evrensel kitapları Rusça ‘ya çevirtti. Kiliseyi devlet statüsüne soktu. Jülyen takvimini kullandırtmaya başladı. Kadınların kendi rızaları olmadan evlendirilmesini yasakladı.
Büyük Petro
Fiziki yapısıyla da büyük bir insan olan I. Petro, kendi kurduğu St.Petersburg’da 1725 yılında hayatını kaybetti. Ülkesi adına büyük yenilikler yaparak ardında kalıcı değişime uğramış bir Rusya bıraktı.
İlginizi çekebilir; Rusya’dan Manzaralar